Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborús hétköznapok

Szöveg: Révész Béla |  2015. október 6. 18:52

Tudományos konferenciát tart a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum október 6-7-én „A háborús hétköznapok” címmel. A rendezvényen az előadók a legújabb kutatások eredményeit is megosztják egymással.

1596001886

A mostani szimpóziumnak már voltak előzményei. Mint azt dr. Balla Tibor alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) kutató osztályának vezetője megnyitó beszédében elmondta: vannak események és konfliktusok, amelyek nem törlődnek ki az emberiség kollektív emlékezetéből. Az első világháború is ilyen, ám vizsgálatát a történészek nagy többséggel hadászati, hadműveleti, illetve társadalompolitikai szempontok alapján tárgyalja. Egy idő után felmerült az igény mind a kutatókban, mind a téma iránt érdeklődőkben, hogy egy más aspektusból is, a hátország és a háborús mindennapok szemszögéből is láttassák az egykori eseményeket. Az egyre nagyobb érdeklődés miatt eddig háromszor (2008-ban, 2009-ben és 2010-ben) rendeztek a mostanihoz hasonló, a Nagy Háborút sokszínűségében, a hátország alapján vizsgáló szakmai fórumot. A konferenciák anyagát írásos formában is közzétették, ezek később a centenáriumi megemlékezések, feldolgozások elméleti hátteréül és alapjául szolgáltak.

Az idei fórum kettős rendezésű: a HM HIM és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum már két tematikus kiállítást is rendezett közösen. A „Reklám a Nagy Háborúban", valamint a „Gulyáságyú és rohamsisak" tárlatok megrendezése óriási sikernek bizonyult, mind a nagyközönség, mint a szakma köreiben. A két közgyűjtemény a sikeres együttműködés alapjaira építette a mostani konferenciát, amelyet bővebb tematikával és nagyobb előadói létszámmal rendeztek meg. A korszak specialistái, történészek, néprajzosok, szakmuzeológusok, hadszíntérkutatók, művészettörténészek, könyvtárosok és levéltárosok nemcsak eddig végzett munkáik alapján tartanak előadásokat, hanem legújabb kutatási eredményeiket is megosztják kollégáikkal és az érdeklődőkkel. Az előadásokat a tervek szerint ismét publikálni fogják írásos formában is.

1596001887

Balla alezredes megnyitóbeszédének a végén a szimpózium speciális sajátosságát hangsúlyozta. „Ennek a konferenciának nem lehet és nem is célja, hogy a Nagy Háborút minél több aspektusból elemezze. Elsődleges feladata éppen annak bemutatása, mekkora igény és hajlandóság van a kutatók körében arra, hogy a világháborút egy eddig kevésbé ismert szegmensből ábrázolja" – mondta a HM HIM kutató osztályának vezetője.

A háborús hétköznapok konferencia programját valóban a sokszínűség határozza meg. Az előadásokon olyan területet járnak be az előadók, amelyek a harctereken, a hadifogoly-táborokban, a hátországban zajló mindennapi élet valamennyi jellemző és specifikus aspektusát bemutatják.

A konferencia október 6-án a HM HIM-ben kezdődött, október 7-én pedig a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum színháztermében folytatódik.

1596001887

(A teljes program írásunk alatt letölthető.)

Fotó: Szikits Péter