Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborús viszonyok

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. február 9. 14:08

Százhetven kézifegyveres, kézi páncéltörő rakétás támadás, öngyilkos és IED-merénylet, időszakosan tért nyerő ellenállók, valamint az afgán biztonsági erők és az ISAF által végrehajtott nagyszabású válaszműveletek: az MH PRT kilencedik váltása az egész tartományra kiterjedő, intenzív harcok közepette kezdte meg szolgálatát.

1595949026
A PRT-9 kontingensparancsnoki megbízatását dr. Lippai Péter ezredes az MH 5. Bocskai István Lövészdandár törzsfőnökeként kapta, mondhatni, afganisztáni „ismerősként", hiszen törzsfőnöki beosztásban a magyar tartományi újjáépítési csoport második váltásában is szolgált már Afganisztánban. A két szolgálat körülményei azonban „fényévnyire" voltak egymástól, derül ki szavaiból.

Feladatuk megkezdése után tizennyolc nappal tartották az afganisztáni parlamenti választásokat, amelyre az ellenállók igencsak felkészültek: fegyveres támadások, öngyilkos merényletek tucatjaival, a lakosság megfélemlítésével igyekeztek meggátolni a választások sikeres lebonyolítását. A radikális vallási nézeteken alapuló tálib mozgalom elkötelezett hívei azonban az ellenállásban részt vevőknek csak egy töredékét jelentették, rajtuk kívül ugyanis jelen voltak a „megélhetési ellenállók", az érdeksérelemből, kormányellenes érzelmekből, anyagi, etnikai és hatalmi megfontolásból, vagy éppen kényszerből csatlakozott csoportok is. Az is gyakori volt, hogy a különböző fegyveres csoportok az évszakoktól függően hol a lázadók, hol a kormány oldalán harcoltak.


(További részletek a Magyar Honvéd magazin február 15-én, pénteken megjelenő számában!)