Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Naponta ezrével menekülnek Szíriából

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 9. 13:07

Naponta több mint ötezer ember hagyja el Szíriát a harcok és a nélkülözés miatt, és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága immár 787 ezer szíriai menekültet tart nyilván.

Adrian Edwards, az ENSZ szakosított szervezetének szóvivője február 8-án, pénteken Genfben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy januárban jelentősen növekedett a szíriai menekültek száma. Míg decemberben átlagosan 3275 új szíriai menekültet regisztráltak naponta, januárban 5047-re növekedett a számuk, ami azt jelenti, hogy 2012 végén kevesebb mint 600 ezer, január végén viszont már több mint 733 ezer menekült szerepelt a hivatalos nyilvántartásban.

Ha ez így megy tovább, akkor már jóval június vége előtt elérheti az egymilliót a menekültek száma – figyelmeztetett a főbiztosság, amely december közepén közel egymilliárd dolláros segélyfelhívást tett közzé.

A szíriaiak többsége Libanont választja, ott már csaknem 260 ezren kerestek menedéket. A Szíriával szomszédos országok közül Jordánia a második legnagyobb befogadó 243 ezer fővel, de Törökország és Irak is rengeteg menekültről gondoskodik.

Törökországban több mint 177 ezer menekültet helyeztek el 16 táborban, és ezrek húzódnak meg rokonoknál vagy magánszállásokon. A Szíriával közös határral nem rendelkező országok közül Egyiptom az első számú célpont: 150 ezer szíriai menekültet regisztráltak ott.

Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen 2011 márciusában robbant ki felkelés, és az ENSZ becslése szerint azóta több mint 60 ezer ember esett a harcok áldozatául. Az ádáz harcok következtében súlyos zavarok keletkeztek a szolgáltatásokban: a fejenként hozzáférhető vízmennyiség 25 literre csökkent, ami egyharmada a két évvel ezelőttinek.

Akadozik a közegészségügyi rendszer működése, hiány van az alapvető higiéniai cikkekből, és ez azt jelenti, hogy megnövekedett a járványok veszélye. Ebből a szempontból nézve a legnagyobb kockázat Damaszkusz elővárosait, Idlíbet, Homszt, Aleppót, Deir-ez-Zórt és ar-Rakkát fenyegeti.

Az ENSZ becslése szerint négymillió ember – legalább felerészben gyermek – szorul humanitárius segélyre Szíriában.