Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadihajós kiállítás a Balaton-parton

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2018. augusztus 27. 8:41

Balatonakarattyára érkezett a 170 éves magyar hadihajózás történetét bemutató kiállítás.

1599192077
Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) katonái által összeállított tárlat első állomása – a 170 éves a Magyar Honvédség rendezvénysorozat részeként – a Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központban volt májusban. Ezt követően a 170 éves a honvéd folyami hadihajózás rendezvénysorozat részeként az újpesti Polgár Centrumban várta a látogatókat, ahová a magyar hadihajózás napján, július 25-én került, de az ország különböző településein tartott katonai rendezvényeken is látható volt a tárlat egy-egy részlete.

1599192078
Az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ a kiállítás teljes anyagát mutatja be a 100 éves üdülőkomplexum kiállítótermében. Az augusztus végi ünnepélyes megnyitón Szilágyi Zsolt ezredes, az alakulat  parancsnoka köszöntötte a meghívottakat és az üdülő vendégeit. A parancsnok személyes történeteken keresztül mutatta be a közelmúlt és a jelen hadihajós katonáinak teljesítményeit, beszélt a napjainkban is aktuális hazai folyóvizek, tavak és főként a Balaton aknamentesítésének fontosságáról. Megköszönte a honvédüdülő parancsnokának, Piros Ottó ezredesnek, hogy méltó otthont adott az egyedi darabokat tartalmazó tárlatnak. Megbecsülését fejezte ki azon szervezetek kapcsán, amelyek rendelkezésre bocsátották saját gyűjteményeiket, köztük a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület, valamint az MH Nyugállományúak Klubja.

Szilágyi Zsolt ezredes végül kiemelte Tóth Edmond és Hocza István főtörzsőrmester tevékenységét. Az MH 1. HTHE Hadihajós Alosztályának két katonája hosszú évek kutató- és gyűjtőmunkája során rengeteg értékes tárgyat gyűjtött össze, ennek köszönhetően a kiállítás nemcsak különleges, hanem személyes ereklyéket is tartalmaz.

1599192078
Fotó: a szerző felvételei