Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadisírokat áldottak meg Győrben

Szöveg: Orosz László Sándor százados |  2015. június 9. 17:31

Az első világháború hőseinek felújított sírjait avatták fel és áldották meg a Győr Nádorvárosi Köztemető IX. parcellájában június 5-én.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a tavalyi esztendőben első világháborús centenáriumi emlékbizottságot hozott létre a város területén található, Nagy Háborúhoz köthető hadisírok, emlékművek felújítására, valamint a régió katonáinak világháborús részvételét feldolgozó ismeretterjesztő előadások és vándorkiállítás összeállítására.

1595995270

A győri 19. Császári és Királyi Gyalogezred, valamint a 11. Tábori Vadászzászlóalj katonáinak közel 14 ezer fős vesztesége mutatja az elődök önfeláldozó küzdelmét a monarchia hadszínterein. A harcban elesett katonák máig ható példát adtak becsületből, hazafiasságból és bajtársiasságból, áldozatukat elfeledni nem lehet.

E gondolatok jegyében került sor ökumenikus szertartás keretében a Győr Nádorvárosi Köztemetőben indult felújítási munkák első fázisát záró IX. parcellában lévő hadisírok felavatási és megáldási ünnepségére. A fejújítási program keretében 143 sírjel újult meg, valamint 121 olyan katona neve került fel a szintén megújult obeliszkre, kiknek sírját már elmosta a történelem vihara. E parcellában békésen pihennek egymás mellett az egykori  háborús ellenfelek, a monarchia katonái (magyarok, osztrákok, horvátok, galíciaiak, csehek, bosnyákok) mellett szerbek és oroszok is nyugszanak itt. 

1595995270

Az avatáson Fekete Dávid alpolgármester mondott megemlékező beszédet, ezt követően Szikra József, a Győri Nemzeti Színház színművésze szavalta el Bella István Halotti beszéd című megrázó versét. A történelmi egyházak képviselői által elhangzott imákat és a megáldási szertartást követően az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszalegysége adott le díszsortüzet.

Az  ünnepség az emlékezés koszorújának elhelyezésével folytatódott. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred nevében Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság részéről Győr-Moson-Sopron megye hadisírgondozásért és honvédelmi nevelésért felelős tisztje, Orosz László Sándor százados tisztelgett a hősök emléke előtt.

Az ünnepség díszmenettel és az Il Silenzio dallamaival zárult.                         

Fotók: Sályi Gergő törzsőrmester