Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haditorna-döntő Győrben

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2018. október 19. 11:46

A Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésére, továbbá a honvédelmi nevelés, valamint a sport és az egészséges életmód népszerűsítése érdekében idén is megrendezték az Országos Haditorna Verseny Győr-Moson-Sopron megyei döntőjét. A középiskolások számára kiírt megmérettetésnek természetesen az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred adott otthont.

1599194919
A Honvédelmi Minisztérium által 2013-ban életre hívott országos rendezvénysorozat célja a honvédelem ügyének népszerűsítése a sport eszközeivel, a hozzá szorosan kapcsolódó értékek közvetítése, a fiatalok készségeinek, erkölcsi, akarati tulajdonságainak és fizikai képességeinek fejlesztése, továbbá lehetőség biztosítása a tanulóknak a honvédelemhez kapcsolódó sporttevékenységek kipróbálására, felkészültségük, rátermettségük összemérésére egy színvonalas versenysorozat keretében.

Győr-Moson-Sopron megyében az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 8. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodája vállalta magára a rendezvény megszervezését szoros együttműködésben a légvédelmi egység honvédeivel. A felmenő rendszerű csapatversenyre öt város (Győr, Kapuvár, Mosonmagyaróvár, Csorna és Mezőörs) tíz középiskolájából neveztek a diákok.

1599194919
A négyfős csapatok október 17-én, szerdán érkeztek az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred likócsi bázisára, ahol Bozsóki Attila alezredes köszöntötte őket. A Rába-parti város alakulatának parancsnokhelyettese beszédében kiemelte: „Mindig jó érzés fiatalokat látni a laktanyában." Bozsóki alezredes kérte a diákokat, hogy a feladatok során hozzák ki magukból a maximumot, segítsék, támogassák egymást, továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy igazán jó eredményt csak a csapatmunka és az összefogás hozhat.

A közel félszáz fővel zajló összetett megmérettetés szellemi felkészültséget igénylő honvédelmi totót, pontos célzást megkövetelő gyakorlókézigránát-dobást és légpuskalövészetet, a fizikai erőnlétet előtérbe helyező akadálypálya teljesítését, a katonai tereptan tárgykörébe tartozó távbecslést, a mindennapok során is hasznosítható elsősegélynyújtást és sebesültszállítást, 4×400 méteres fegyveres váltófutást, gépkarabély-összeszerelést, hatástalanított lőszerrel történő tárazást, valamint 100 méteres gépjárműtolást foglalt magába.

1599194919
A versenyszámokat követően egy ebéd várt a résztvevőkre, majd pedig eredményhirdetéssel zárult az esemény. A kiemelkedő helytállásért járó díjakat Bozsóki Attila alezredes mellett Fekete Róbert alezredes, a megyei Védelmi Bizottság titkárhelyettese, valamint Orosz László százados, a 8. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda megbízott irodavezetője adta át a diákoknak. Az első helyezett ezúttal nemcsak tárgyjutalomban részesült, hanem abban a megtiszteltetésben is, hogy 2019 áprilisában Győr-Moson-Sopron megyét képviselheti a Haditorna országos döntőjén.

A versenyen az alábbi eredmények születtek:

1.: Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnázium és Szakközépiskola
2.: Hunyadi János Középiskola 1. sz. csapata
3.: Hunyadi János Középiskola 2. sz. csapata

A dobogósok remek eredményéhez ezúton is gratulálunk!
További képek az ezred Facebook oldalán találhatóak.

1599194920
Fotó: a szerző felvételei