Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haditornán a békési diákok

Szöveg: Juhász László százados |  2016. október 14. 9:26

Az Országos Haditorna Verseny békési megmérettetésén küzdöttek meg egymással a megye iskoláiból nevezett csapatok a napokban, a békéscsabai repülőtéren – az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) békéscsabai irodájának szervezésében.

1596021374

A Honvédelmi Minisztérium által meghirdetett Országos Haditorna Verseny elsődleges célja a honvédelmi pálya bemutatása, de emellett jó lehetőség a fiatalok számára arra is, hogy megismerjék a katonai kiképzést. Ugyancsak cél a sportszerű versenyszellem erősítése, amelyben nagy hangsúlyt kap az ügyesség, az erő, a kreativitás, a szabályok betartása és a csapatszellem. Mindemellett az Országos Haditorna Verseny a honvédelem ügyének népszerűsítését is szolgálja a sport eszközeivel.

Békés megyében a sportverseny megszervezésében minden évben közreműködik a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Békés megyei Szervezete, valamint a Békés Megyei Védelmi Bizottság is. Az idei versenyre – amit Vantara Gyula országgyűlési képviselő nyitott meg – 24 középiskolai és 18 általános iskolai csapat jelentkezett. 

1596021375

Az előírt kötelező versenyszámok – egészségügyi ellátás, kézigránátdobás, távbecslés, fegyveres futás, légpuska céllövészet, elméleti totó, akadálypálya, fegyverszerelés és tájékozódási mátrix futás – kellő felkészültséget, fizikai állóképességet és csapatmunkát igényeltek a csapattagoktól. Akik pedig bírták erővel és energiával, azok a különdíjas versenyszámokban – íjászat, ejtőernyős feladat és kötélhúzás – is megküzdhettek egymással.

1596021375

Mindezek mellett a diákok részt vehettek airsoft lövészeten; szemügyre vehették a katasztrófavédelem, a rendőrség, illetve a büntetés-végrehajtás technikai eszközeit; újraélesztést gyakorolhattak a mentők által biztosított Ambu-babán; illetve megtekinthették a hagyományőrzők és a szablyavívók bemutatóit. 

1596021375

A középiskolás korosztályban a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium csapata vehette át az első helyezettnek járó serleget és díjakat Juhász László századostól az MH KIKNYP megbízott megyei irodavezetőjétől. Az általános iskolás korosztályban a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola csapatának pedig Nagy Zoltán nyugállományú ezredes, a Matasz megyei elnöke adta át az első helyezettet megillető díjakat.

Az abszolút győztes, az Evangélikus Gimnázium csapata – a Kvasz András Békés Megyei Repülő és Ejtőernyős Egyesület felajánlásának köszönhetően – 10 perces sétarepülésen vehetett részt a város felett.

1596021375

Fotó: Lipták József őrnagy