Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadműveleti szintű C-IED munkacsoport alakult a parancsnokságon

Szöveg: Draviczné Adamek Krisztina százados |  2016. július 14. 9:02

Megtartotta alakuló ülését a Rögtönzött Robbanószerkezetek Elleni Műveletek (Counter Improvised Explosive Devices – C-IED) hadműveleti szintű feladatokat koordináló és felügyelő munkacsoport az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon (MH ÖHP).

1596016592

Somogyi Zoltán alezredes, az MH ÖHP megbízott szárazföldi hadműveleti és kiképzési főnöke megnyitójában a terület fontosságát hangsúlyozta, valamint összefoglalta a megalakuláshoz vezető út fontosabb állomásait.

Az ülésen a résztvevők előadásokat hallhattak Schmidt Imre alezredes, a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség Hadműveleti Osztály kiemelt főtisztje, valamint Könyves Gusztáv őrnagy, MH ÖHP C-IED szakreferens tolmácsolásában. Mindketten kiemelték, hogy az ÖHP-munkacsoport megalakulása fontos lépés ahhoz, hogy a C-IED szakterület intézményesítése realizálódjon, hiszen az alapvető képességgel már rendelkeznek, de az igazán hatékony alkalmazás csakis ezen elemek összehangolásával, koordinálásával valósulhat meg.

1596016592

„Fontos, hogy a már felkészített szakembereket és az eddig megszerzett tapasztalatokat összegyűjtve egy magasabb szintet érhessünk el ezen a szakterületen, illetve fejlesszük a hálózatellenes tevékenységgel kapcsolatos képességeinket" (Attack the Networks – AtN) – mondta Schmidt alezredes. A főtiszt hangsúlyozta, hogy a jelenkor egyik legnagyobb kihívása, a migráció kapcsán is fontos szerep juthat a C-IED szakterületnek, hiszen a párizsi terrortámadás után megállapítható, hogy a terroristák is ismerték és használták a rögtönzött robbanószerkezeteket a támadásokban.

Könyves őrnagy a megbeszélés záró előadásában az eddig elért eredményekről és a munkacsoport előtt álló feladatokról tájékoztatta a megjelenteket.

1596016592

Fotó: Bödő Viktória

CímkékC-IED