Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadrendben a versenyszféra

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. május 14. 10:25

Sokan tudják, hogy MH Balatonkenesei Rekreációs Központ néven az egykori Honvédüdülő tavaly óta ismét hadrendi eleme a honvédségnek. Amiről viszont nem tudnak olvasóink, az az, hogy miről fognak lemaradni, ha idén nyáron esetleg nem a központban, hanem máshol fogják kipihenni a tavaly nyár óta összegyűlt fáradalmakat…

Jó szemű fizikusok képzeletbeli ellentétes mozgásokat figyelhetnének meg mostanság Balatonkenesén. Nem, a kenesei löszfallal nincs újabb probléma, sokkal inkább az MH Balatonkenesei Rekreációs Központon belül érzékelhető ez a bizonyos fajta kettősség. Egyfelől, mint említettük, a majd egy kilométeres partszakasszal rendelkező központ ismét katonai alakulattá vált, másfelől viszont a szolgáltatások, a gondolkodásmód és a vendéglátással kapcsolatos alapfilozófia területén a civil versenyszféra felé tart. Pontosan jelzi mindezt például az a tény is, hogy a rekreációs igazgatóhelyettes pozícióját (sem) missziót megjárt katonatiszt, hanem a vendéglátóipar és a civil üzleti világ gyakorlóterein edződött – és ott bizonyított − Káldosi Attila tölti be.

1595971872
Káldosi Attila nem szeretne a múlt tapasztalataira építeni, sem pedig a korábbi évek eredményeiből megélni

Beszélgetésünk alatt az embernek olyan érzése támadt, hogy eltévesztette kissé a házszámot, és mondjuk valamelyik népszerű tóparti város közismert szállodájának vezetőjével társalog a főszezonban tervezett újdonságokról. Hogyan jutott el pályája során eddig a beosztásig? − kérdeztük Káldosi Attilától.

„Az elmúlt hat évben Magyarország egyik piacvezető műszaki kereskedőláncának voltam a nagykereskedelmi igazgatója. Mellesleg gyerekkorom óta itt élek Balatonalmádiban. A tó közelségében élő embereknek pedig  vérükben kell, hogy legyen egyrészt a vendéglátói szakma, másfelől a környék szeretete. Én is a vendéglátóiparban kezdtem dolgozni, aztán kalandos módon tulajdonképpen egy hirdetés alapján pályáztam meg ezt az állást. Nagyon komolyan elhatároztam, hogy itt, a rekreációs központban megpróbálom a kornak megfelelő vendéglátói szemléletet átadni a munkatársaknak, az állománynak" – eleveníti fel a múltat a rekreációs igazgatóhelyettes.

Mint mondja, közhelyszerű kifejezéssel élve: „nagy a kihívás." A központ hatalmas területet ölel fel, és egy időben sok vendég minőségi étkeztetéséről, elszállásolásáról és programjairól kell gondoskodni. Ráadásul lehetőleg a kor színvonalán, ami azért tényleg embert és központot próbáló feladat.

1595971873
A tervek szerint a korábbinál jóval több pad is lesz a hosszú partszakaszon

„Amikor először végigsétáltam a központ területén, az jutott eszembe, hogy itt le lehetne forgatni egy a ‘70-es évek NDK-ját bemutató filmet. A filmrendező pedig azt kérdezné: mennyibe került ez a tökéletes díszlet? Viszont kétségtelen, hogy maga az étterem, a szálloda kicsit vissza is csempészi az ember szívébe ezt a régebbi kort, ezt a máshol már csak foltokban felfedezhető, sajátos hangulatot. Legalábbis most még. Az elmúlt húsz év történései után most mind a szándék, mind az anyagi feltételek adottak ahhoz, hogy ezeken a »díszleteken« változtassunk. Az eszközök, amelyek ide kerülnek, megállnák a helyüket akár Balatonfüreden vagy Siófokon is. Idén is érzékelhető lesz majd a változás, de jövőre ez már drasztikussá fog válni. A legfontosabb, hogy mi az állományért vagyunk. Szeretnénk, ha ide jönnének a vendégek, és jöjjenek is. Persze a meglévő eszközeinkkel egyik pillanatról a másikra lehetetlen mindent megváltoztatni, de azon vagyunk, hogy már ebben a szezonban is érzékelhető legyen a változás. No és az, hogy itt is 2014-et írunk… A kis változások útján tudunk csak elindulni, évről évre, lépésről lépésre haladva" – világítja meg Káldosi Attila a kiindulási helyzetet és a jövőre vonatkozó terveket.

Mindehhez hozzáfűzi, hogy nem könnyű a honvédelmi keretek közé beszorítani a versenyszféra szemléletét. Kétségtelen, hogy mindkét félnek bizonyos kompromisszumokat kell majd kötnie a siker érdekében. De egy biztos: aki pihenni jön ide, az olyan vendéglátásban fog részesülni, mintha a környék valamelyik civil szállodájába menne nyaralni. Az is kiderül, hogy a központ parancsnoka, Kisbenedek Sándor ezredes nem szeretne a polihisztor szerepében tetszelegni, a szakmai irányítást ezért bízta Káldosi Attilára és más civil szakemberekre, s persze maximálisan támaszkodik a véleményükre is.

1595971873
Az új kiszolgálóegységek már készen állnak a szezonra

S hogy mi minden várható az MH Balatonkenesei Rekreációs Központban? Nehéz lenne az összes tervet és újdonságot leírni… Az egyik lényeges változás, hogy az elő- és utószezonban is érdemes lesz a központba látogatni, mivel az a klasszikus nyári balatoni időszakon kívül is kínál majd különféle programokat – és más, környékbeli intézményekbe (például gyógyfürdőkbe) szóló kedvezményes belépőket. (Mindez különösen igaz a főszezonon kívüli hosszú hétvégékre.)

Persze – folytatja Káldosi Attila – jelen pillanatban az ajtón már kopogtató főszezonra koncentrálnak, és a legfontosabb cél az, hogy az állomány minden olyan szolgáltatást megtaláljon, amit az elmúlt években keresett. Már idén hat új kiszolgálóegységgel bővül a strand melletti rész, ami a kevesebb sorban állás mellett a klasszikus nyári ételválaszték szélesedését is jelenti. Ráadásul olyan árakon, amelyeket mondjuk egy stranddal odébb már nagyon nem találnánk meg.

A szakemberek nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minden korosztály megtalálja a számára megfelelő programokat. A legkisebb gyermekek felügyeletéről és kellemes szórakozásáról szakképzett animátorok gondoskodnak majd. A kor elvárásainak megfelelően bővülni fog a központ wifi-lefedettsége, ugyanakkor Káldosi Attila kiemelte: nem szeretnék úgymond csak a virtuális térben lekötni a fiatalabb korosztályt.

1595971873
Az idei nyár egyik slágere lehet a vitorlástábor

„Szeretném, ha a balatoni nyaralásnál nem az internet, hanem a vitorlázás, a strandröplabda, az asztalitenisz, a kispályás focibajnokság és hasonló közösségi programok képeznék az élmények döntő hányadát" – szögezi le az igazgatóhelyettes.

Ha már vitorlázás, a központ egyik kiemelkedő programja az idén két turnusban meghirdetett vitorlástábor. Ez azért is nagyon komoly ajánlat, mert aki például most gondolkodik azon, hogy idén civil kikötőkben szeretne ilyen táborba menni, az már nem kapna helyet… Ráadásul a központban, professzionális oktatók segítségével a piaci ár töredékéért biztosítják ugyanazt az élményt.

Könnyen elképzelhető az is, hogy nagyobb cégek látványos roadshow-i is ellátogatnak majd Balatonkenesére. Ilyesmire eddig szintén még nem volt példa. Ezek a nagy érdeklődést kiváltó tömegprogramok – gondolom, mindenki sejti, milyen eseményekről lehet szó, csak hát ez itt most nem a reklám helye – évek óta zajlanak a Balaton-part nagyszabású rendezvényein.

Nos, hölgyeim és uraim, ezek után vonzó még a Riviéra…? Na, ugye.

(Az MH Balatonkenesei Rekreációs Központ programjairól és szolgáltatásairól
a www. kenesehonved.hu honlapon tájékozódhatnak! A vitorlástáborról további információkat a csatolt dokumentumban találhatnak.)

Fotók: a szerző felvételei