Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagyományőrző gyalogsági és tüzérségi kiképzés Bábolnán

Szöveg: Dr. Tóth Gergely százados |  2016. október 9. 21:33

Október első hétvégéjén újra magyar és német parancsszavaktól volt hangos a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok. A szeptemberi hagyományőrző lovassági minősítő rendezvény után a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség ezúttal a gyalogosoknak és a tüzéreknek tartott felkészítést a majd novemberben megrendezendő minősítő próbatételre − folytatva ezzel a magyar katonai hagyományőrzés még színvonalasabbá tételét szolgáló munkát.

1596021093

A rendezvényen kilenc hagyományőr csapat 64 fővel vett részt; a csapatok a reguláris magyar haderő szinte minden jelentősebb korszakát képviselték. Voltak Napóleon korabeli sorgyalogosok, jelentős számban vettek részt 1848-49-es honvédgyalogosok és honvédtüzérek, megjelentek a Nagy Háború katonái, valamint a második világégés magyar harcosainak hagyományőrzői is.

Azon túl, hogy néhány alapvető alaki elemet közösen gyakorolhattak, a kiképzés nagy részében a korszakokkal külön foglalkoztak a jól felkészült oktatók − köztük Igler Attila hagyományőrző  hadnagy, Bója Lajos főtörzsőrmester és Magyar Gusztáv hagyományőrző tizedes.

1596021093

A kiképzés célja nemcsak az egyes korszakoknak megfelelő alakias viselkedés elsajátítása, hanem a felszerelés fejlesztése is volt. A részt vevő csapatok a korabeli szabályzatok alapján ellenőrizhették, hogy rendelkeznek-e a szükséges öltözeti és felszerelési cikkekkel, illetve tanácsokat kaptak a mennyiségi és minőségi hiányok pótlására is.

1596021093

A rendezvényt megtekintette Székely Tibor hagyományőrző ezredes, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke, valamint Grubits Róbert hagyományőrző huszárkapitány, a szeptemberi és a mostani minősítő megmérettetés koordinátora és szervezője.

1596021094


Fotók: Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség