Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagyományőrzők a 301-es parcellánál

Szöveg: Dr. Tóth Gergely százados |  2016. október 30. 12:09

Rendhagyó történelemórán vettek részt a napokban a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjai Budapesten, a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában.

1596022280

Bár a magyar katonai hagyományőrzők elsősorban három korszakkal – az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, valamint az első és a második világháború időszakával – foglalkoznak, néha más korok eseményeit is megjelenítik. Így volt ez a napokban is, amikor a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály munkatársai – a Magyar Tartalékosok Szövetsége hagyományőrzőinek segítségével – felelevenítették az 1956-os forradalom és szabadságharc időszakát a Pannonhalmi Bencés Gimnázium mintegy 350 diákja számára.

Az iskola 2015 óta részt vesz a KatonaSuli-programban, és bár csak szakkör formájában oktatják a katonai alapismereteket, de a Győr-Moson-Sopron megyei Haditorna versenyen így is – kevéssel lemaradva az első helyről – a dobogó második fokára állhattak fel. A forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára a gimnázium vezetése különleges programot szervezett a diákoknak: a mártírok nyughelyénél, a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellánál elevenítették fel az októberi napok eseményeit.

1596022280

A tanulók egyebek mellett meghallgathatták a forradalom néhány híres rádióadását, korabeli szórólapokat és plakátokat nézhettek meg, valamint – a hagyományőrzőknek köszönhetően – ízelítőt kaphattak a forradalom napjainak eseményeiből és kézbe vehettek néhány korabeli harceszközt, megismerve azok alkalmazásának alapelveit is.

A történelmi utazás végén Regéczy-Nagy László, a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnöke, ’56-os forradalmár mesélte el emlékeit.

1596022281

Fotók: Horváth Tamás prefektus