Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haladó harci technikák késsel

Szöveg: Antal Ferenc |  2016. június 21. 11:33

Haladó harci taktikák késsel címmel tartott kétnapos szemináriumot Budapesten Dean Rostohar, a SPECWOG (Special Warrior Operation Group) vezető oktatója. A képzésen − a változatos harci technikákon és gyakorlatokon keresztül − a tanulók elsajátíthatták, hogyan kell a késsel bánni, miként hozzák összhangba a test és a kés használatát, valamint hogyan reagáljanak egy lehetséges éles szituációra.

1596015604

Dean Rostohar Zágrábban, Horvátország fővárosában született 1965-ben. 10 éves korában ismerkedett meg a harcművészetekkel, azóta több különböző harcművészeti ággal is foglalkozott. A horvát honvédő háború kezdetekor önként jelentkezett a rendőrség különleges alakulatához. 1999-ben − tekintettel súlyos háborús sebesülésére − nyugalmazták. Számos kitüntetést kapott Horvátország elnökétől.

1596015605

Háborús sebesülése ellenére tovább folytatja a tanítást szerte a világon. A harcok során átélt brutális élmények ellenére közvetlen és kedves ember, aki folyamatosan fejleszti saját tudását és eszköztárát is.

1596015605

„A késeket gyerekkorom óta szeretem. Már nagyon régóta hordok magamnál kést, de természetesen a késharc-technikák elsajátítását akkor kezdtem, amikor a harcművészetekkel megismerkedtem. Sokféle harcművészetet gyakorlok, és sok különböző oktatótól tanultam. Olyan emberektől is, akik ugyan nem oktatnak késharcot, de értenek a technikájához. Így alakult ki az, ami nem neveznék a saját stílusomnak, hanem inkább a késharcban szerzett tapasztalatomnak" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Dean, hozzátéve: minden iskolának megvannak a saját elvei és technikái, amelyek nagyrészt hasonlók, mindamellett vannak egyes iskolák, amelyek speciális, sajátos technikákat tanítanak. A SPECWOG képzési módszere talán abban különbözik másokétól, hogy jóval többet használja a teljes testet. Ennek köszönhetően a kés csupán egy eszköz, az igazi fegyver az emberi test.

1596015606

Dean Rostohar azonban nemcsak a késharc és a pusztakezes harc mestere, a világ különböző pontjain szolgálatot teljesítő speciális alakulatok lőfegyveres képzésében is részt vesz. Legyen szó késről, puszta kézről, vagy lőfegyverről, az elv mindig ugyanaz. ,,Amikor lőfegyvert, például a karabélyomat használom, ugyanazokat az elveket alkalmazom, mint amiket az összes többi fegyver esetében használok. Felhasználom a tapasztalatomat, képességeimet, tudásomat, mozgásomat ahhoz, hogy bármilyen fegyvert rutinszerűen tudjak használni" − árulta el.

1596015606

Érdekességként megemlítendő, hogy Dean nevéhez fűződik azon késnek a megalkotása is, amelyet előszeretettel használnak a rendőrség és katonaság különleges alakulatainál. A kés kialakításánál  harci tapasztalataira támaszkodott, amit a katonaságnál és a horvát rendőrség különleges alakulatánál eltöltött évek alatt szerzett meg. A képzés két napja alatt ezzel az eszközzel is megismerkedhettek az érdeklődők.

1596015607

Fotó: Konkoly Dávid és Dean Rostohar archívuma