Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcászati napokon bizonyíthattak a lövészek

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2014. július 23. 7:23

Rajellenőrző-rajfelmérő foglalkozást tartott július közepén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségéhez tartozó gyakorlótéren a 62. Lövészzászlóalj.

A zászlóalj idei hatodik gyakorlatának célja az volt, hogy felmérjék a lövészrajok összekovácsoltságát, a rajparancsnokok, illetve a beosztott állomány gyakorlati felkészültségét. Mindezt a MILES (Multiple Integrated Laser Engagement System) lézeres szimulációs rendszer használata tette még élet- és harcszerűbbé, hiszen az egyéni felszerelésre rögzített rendszer jelezte a harci körülmények között elszenvedett sérüléseket, bekövetkezett veszteségeket.

1595975810

A Dóc és Sándorfalva térségében található helyőrségi gyakorlótéren végrehajtott kiképzési feladaton a zászlóalj egy kisebb létszámú gyakorlatvezető törzse mellett két lövészszázad vett részt, akik a napi 12 órára tervezett feladatok során egymás felméréséhez biztosították az ellenerőt. Az alegységek rajai a döntnököktől megkapott menetvonal vázlata alapján megtervezték a menetet, illetve annak biztosítását. Az előre meghatározott töréspontokat adott szintidőn belül kellett elérni. A rajok a menet során, a különböző töréspontokon addig nem ismert harcászati feladatokat kaphattak.

Az ellenőrző-felmérő foglalkozás során a rajoknak a különböző harctevékenységek (védelem, támadás, lesállás) ismeretéről kellett számot adni. Emellett egyéb alapfeladatokat is meg kellett oldaniuk: sebesültek ellátását, mentőhelikopterek leszállásának biztosítását. A kezdő- és végpontnál körleteket derítettek fel, megszervezték azok elfoglalását, begyakorolták a veszélyjelzések esetén végrehajtandó tevékenységeket. Ugyanezen körletekben felmérték a rajparancsnokok parancsnoki tevékenységét, a raj célfelderítési és tűzmegfigyelési feladatát, valamint műszaki és vegyivédelmi ismeretét.

1595975810

A mintegy tizenkét kilométer hosszúságú menetet, valamint az eközben kapott harcászati feladatokat a rajok átlagosan tizenkét óra alatt teljesítették. A hőség, valamint az egész napos fizikai igénybevétel nagyban nehezítette ezt, azonban a felmérést megelőző foglalkozásokon tanultakat a nehezítő körülmények ellenére is eredményesen tudták hasznosítani.

„Célunk volt a gyakorlat tervezése során az is, hogy a monoton, kiszámítható és gyakran unalmas ellenőrző foglalkozásokat a katonák számára érdekesebbé, életszerűbbé tegyük" – mondta Mádai Gábor őrnagy, a zászlóalj parancsnokhelyettese, a gyakorlat vezetője. „Sikerült motiválni az állományt a MILES rendszer használatával is, versenyhelyzetet teremtve ezáltal a századok végrehajtó és alájátszó állománya között" – tette hozzá.

1595975810

A gyakorlat végrehajtásával egy időben a zászlóalj törzsének nagyobb része, egy lövészszázada, illetve a zászlóalj törzstámogató százada és logisztikai alegysége a Szentesi Fokos 2014 elnevezésű komplex harcászati gyakorlaton vett részt.
A zászlóalj következő kiképzési ciklusát a rajok éles lőgyakorlatait követően a szakasz összekovácsolási foglalkozásai és lőgyakorlatai adják majd, amely a zászlóalj őszi, Közös Fellépés 2014 elnevezésű gyakorlatra történő felkészülésének része is egyben.

Fotó: a szerző felvételei