Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hármas hitvallás – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. március 13. 7:18

2018. január elején Korom Ferenc vezérőrnagy váltotta az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki beosztásában Huszár János altábornagyot. Korom vezérőrnagy a Hadműveleti Csoportfőnökség csoportfőnöki pozíciójából érkezett Székesfehérvárra, a Magyar Honvédség egyetlen hadműveleti szintű parancsnokságának élére.

1599183013
Harmincegy évvel ezelőtt, 1987-ben végzett a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán Korom Ferenc hadnagy, aki az avatást követően Zalaegerszegen kezdte meg hivatásos katonai pályafutását. Mint mondja, az ország nyugati részén található laktanyában, a magas készenlétű erőknél századparancsnokként eltöltött néhány év nagyon jó tanuló időszaknak bizonyult.

Országjárás

Korom Ferenc a zalaegerszegi laktanya bezárását követően Hódmezővásárhelyen folytatta pályafutását; ott 14 éven keresztül főként zászlóaljparancsnoki beosztásban tevékenykedett. Később Tatára, Székesfehérvárra, Debrecenbe, majd Budapestre helyezték, most pedig újra Székesfehérváron szolgál. Időközben kilenc misszióban is részt vett; ezzel minden bizonnyal ott van a rekorderek között. Többször járt Cipruson, Irakban, Afganisztánban és a Balkánon is. Mindemellett négy éven keresztül tartozott a NATO azonnali reagálású erőinek kötelékébe a hódmezővásárhelyi zászlóalj révén. – Az első misszióm 1997-ben a ciprusi volt, amelyben az első magyar békefenntartó század parancsnokaként vettem részt. Mindig is úgy gondoltam, hogy aki a hivatásos katonai pályát választja – és ezzel arra tesz esküt, hogy a hazáját akár az élete árán is megvédi –, erre a hivatásra leginkább a békeműveletekben való részvétellel tud felkészülni. Ezért is igyekeztem minél nagyobb szerepet vállalni ezekből a feladatokból. Egy külföldi misszió során ugyanis az ember mindig meg tudja méretni önmagát, hogy mi az, amit megtanult a szakmából. Így lesz egy visszaigazolása saját maga számára, hogy jó úton jár, vagy esetleg változtatnia kell valamin – mondja a vezérőrnagy, aki a két ciprusi missziója mellett Afganisztánban szintén kétszer, Koszovóban pedig háromszor szolgált.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 17-én, szombaton megjelenő számában!)