Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Három évtized a hazáért

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. február 27. 19:06

Február 27-én, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális központban ünnepelték a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) megalapításának harmincadik évfordulóját. A rendezvényen részt vett Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára is.

1596076541

A BEOSZ vezetése, az 1990-es alapító szervezetek képviselői és az ünnepség vendégei a Katonai Filmstúdió rövidfilmjének segítségével idézhették fel az alapítást megelőző időket, a szövetség életre keltését, illetve az azóta eltelt három évtized fontos eseményeit, a közösen végzett munkát.

1596076542

Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke beszédében megköszönte az alapítók erőfeszítéseit, amelyeket az átalakuló Magyarországért és a Magyar Honvédségért, az érdekvédelemért és a bajtársakért tettek. Mint leszögezte: az akkor cselekvők kiváló alapot raktak le, amelyre ráépülhetett az elmúlt harminc esztendő munkája. „Elődeink új korszakot nyitó, cselekvő változások részesei akartak lenni, akik hitet tettek a hazafiság eszméjére épülő honvédelem ügyének szolgálata, a magyar katonai hagyományok ápolása, tagjainak érdekvédelme mellett, megőrizve pártpolitikai semlegességüket, függetlenségüket és szervezeti önállóságukat" – tette hozzá az elnök.

1596076542

Levélben köszöntötte a szövetséget megalapításának harmincadik évfordulóján Benkő Tibor honvédelmi miniszter is. Mint emlékezteztett, egy jubileum mindig megállásra és visszatekintésre készteti az embert, de különösen igaz ez egy 30 éve eredményes, országos lefedettségű szervezet kerek évfordulóján. Kiemelte: a Honvédelmi Minisztérium az aktív szolgálatukat befejező katonák számára elindítja az obsitos- és a veterán-programot. Az előbbi a nyugállományú katonák és honvédségi alkalmazottak számára kidolgozott juttatási rendszer, utóbbi pedig a fegyveres műveleti feladatokban, külszolgálaton részt vett katonák számára kínál lehetőségeket.

1596076542

A szövetséget és a megjelenteket köszöntő Erdélyi Lajos helyettes államtitkár beszédében kiemelte az aktív szolgálattól már elköszönt katonák szerepének fontosságát, a közös munka pozitív hatását a jelenkori Magyar Honvédség egyenruhásaira, a honvédelmi- és közalkalmazottakra. „A katonai hivatás nem ér véget a napi szolgálati idő befejeztével, és nem ér véget akkor sem, amikor nyugállományba vonulunk. Örömmel tapasztaljuk, hogy nyugállományú katonáink a megalakult öntevékeny szervezetekbe tömörülnek, és a megszerzett tudás, tapasztalat átadása mellett a katonai hivatásszeretetre ösztönzik a jelen Magyar Honvédségének tisztjeit, altiszjeit és katonáit" – emelte ki Erdélyi Lajos.

Az ünnepség emléktárgyak átadásával, majd Ökrös Tibor és zenekara műsorával zárult.

1596076543