Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háromtusa a gyakorlótéren

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2014. szeptember 4. 7:16

A kiképzési terveknek megfelelően a napokban Dócon rendezték meg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonai háromtusa bajnokságát, ami egyben egy válogató volt az őszi, Magyar Honvédség szintű megmérettetésre.

1595978145

Az előzetes nevezések alapján – a dandár teljes állományából – 39-en jelentkeztek a versenyre. Az alegységektől a versenykiírás alapján egyéniben, illetve csapatban lehetett nevezni. Természetesen a csapatversenyben indulók eredménye az egyéni versenyben is számított. 

A háromtusa egy olyan összetett verseny, ahol minden versenyszámban magas szinten kell teljesíteni ahhoz, hogy valaki jó eredményt érjen el. A három részből álló vetélkedő az egyéni lövészettel kezdődött, ahol gépkarabéllyal kellett a 200 méterre lévő célokat három – fekvő, térdelő, álló – tüzelési testhelyzetből eltalálni.

1595978145

A kézigránátdobás két részből állt: a célba történő dobásnál egy 2 illetve 4 méteres körbe kellett hajítani a gyakorló gránátot férfiaknak és a nőknek egyaránt, három különböző távolságból. A távdobás során pedig a becsapódások távolsága alapján számították ki a pontokat. Utolsó megmérettetésként az egyenruhában történő 3000 méteres futás következett, ahol – mint az előző versenyszámnál is – a versenyzőknek folyamatosan maguknál kellett tartaniuk a fegyverüket.

A dandár bajnoki címének eldöntése és az alegységek közötti sorrend felállítása mellett a szervezők a kiemelkedően teljesítőket is figyelték, mert ők bekerülhettek abba a csapatba, amely az alakulatot képviseli majd a Magyar Honvédség szintű bajnokságon, szeptember 24-25-én Püspökszilágyon.

1595978145

Fotó: Szilágyi Gábor zászlós

Dokumentumok