Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington újabb katonákat küld Észtországba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 4. 8:22

Az Egyesült Államok elkötelezett Észtország biztonsága iránt, s további katonákat és repülőgépeket küld a balti államba – jelentette ki az amerikai elnök szeptember 3-án, szerdán Tallinnban az észt kollégájával tartott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón.

Barack Obama a Toomas Hendrik Ilvesszel folytatott tárgyalás után elmondta: az amerikai légierő újabb egyenruhásai az ämari katonai támaszponton állomásoznak majd gyakorlatozási céllal. Az amerikai államfő a lépéssel kapcsolatban, amelyet még a kongresszusnak is jóvá kell hagynia, nem beszélt számokról.

Obama példának hozta fel a balti államot arra, hogy a 28 NATO-tagállamnak miként kell tisztességesen kivennie a részét a kollektív védelemből.

Az Egyesült Államok és Észtország is benne van abban a négy országban, amely kötelezettségét teljesítve bruttó hazai termékének (GDP) két százalékát fordítja védelmi kiadásokra.

Obama azzal a szándékkal utazott az észt fővárosba, hogy megerősítse az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO kollektív védelme iránt, és megnyugtassa a Moszkva ukrajnai tevékenysége miatt aggódó balti államokat, egyben a szövetség többi keleti tagállamát is. Az amerikai elnök ezt az elkötelezettséget „törhetetlennek", „megingathatatlannak" és „öröknek" nevezte, hozzátéve, hogy „Észtország sosem marad egyedül".

Ilves kijelentette: Obama látogatása vélhetően segít megértetni az észt polgárokkal, miért fontos az észak-atlanti szövetség tagjának lenni.

Obama kitért az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet által Steven Sotloff amerikai újságíró lefejezéséről közzétett videóra is, amellyel kapcsolatban leszögezte: Washington „nem hagyja magát megfélemlíteni". A Fehér Ház szerdán megerősítette a felvétel hitelességét. Az amerikai elnök „borzalmas erőszakcselekménynek" nevezte a történteket. Mint mondta, Washington célja az, hogy az IÁ ne jelentsen többé fenyegetést a régióra. Hozzátette ugyanakkor, hogy ennek elérése időbe telik, és a regionális partnerekkel való szoros együttműködés nélkül nem megvalósítható.

Obama a nap végén továbbutazott a walesi Newportba, ahol részt vesz a NATO csütörtökön kezdődő kétnapos csúcstalálkozóján.