Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hat ország, 2954 kilométer, közel 14 repült óra

Szöveg: Juhász Mariann zászlós |  2018. május 11. 18:12

A magyar helikopterek érkeztek a legtávolabbról forgószárnyon Portugáliába, az Európai Védelmi Ügynökség által rendezett Hot Blade 2018 többnemzeti helikopteres gyakorlatra. A Magyar Honvédséget az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis képviseli harminc fővel és két MI-17-es helikopterrel Beja városában.

1599186606
Az áttelepülés során 2954 kilométert, közel 14 órát repültek a helikopterek: hét fel- és leszállással átszelték Szlovéniát, Olaszországot, Monacót, Franciaországot, Spanyolországot is. Portugáliában büszkén várták őket a kiszolgáló és támogató alegységek, akik korábban érkeztek a helyszínre AN-26 géppel. Ez a repülés nyugodtan nevezhető történelminek, hiszen eddig ilyen gépekkel, kötelékben magyar helikopterek nem tettek még meg ilyen távolságot.

1599186606
A feladat rendkívül fárasztó volt és hosszú, kitartó koncentrálást igényelt a pilótáktól, hiszen az elsőtől az utolsó percig figyeltek nemcsak a repülésre, hanem egymásra is. Bármikor képesnek kell lenni átvenni ilyen szituációkban egymástól a vezérgép szerepét, így mindkét helikopter fedélzetén ugyanolyan nagy a felelősség. A kimerült mosoly mégis elégedettséget tükrözött az út végén. Mint mondták, nagyszerű dolog ilyen fantasztikus eredmény részesének lenni. Két-háromszáz méterről az olasz hegyek, a francia Riviéra, a végeláthatatlan, egybefüggő spanyol síkságok, illetve a tenger életre szóló látványa pedig minden erőfeszítésért és elgémberedett testrészért kárpótolta őket.

1599186606
A magyar csapat négy személyzettel vesz részt a gyakorlaton, így a visszatelepülésnél a másik két pilótaformáció is soha meg nem élt tapasztalatokat szerezhet a visszaút során.

1599186607
Fotó: Dajka Attila alezredes, Juhász Mariann zászlós