Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Határeset – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. szeptember 8. 11:31

Miközben a Magyar Honvédség alakulatai építik a határzárat, a migránsok tömegével egy olyan probléma is megjelent, amelyről keveset szóltak a hírek. Az illegális határátlépők egészségi állapota távolról sem nevezhető kielégítőnek, némely esetben katasztrofálisnak is mondható. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ állományába tartozó önkéntes mentőcsapat tagjai ezen a helyzeten igyekeznek javítani.

1595999766
Az AMS Mentőszolgálatot hét éve alapították a Samaritanus és a Delta Mentőszolgálat tulajdonosai. A cég a legtöbb fővárosi és Pest megyei kórházzal, így a Magyar Honvédség Egészségügyi Központtal (MH EK) is együttműködési megállapodást kötött. Történetünk kezdete 2009-re nyúlik vissza, amikor Ursinyi Krisztián, az MH EK központi műtőjének műtőse önkéntes alapon csatlakozott az AMS-hez. A szolgálaton belül hamarosan megalapította az AMS Speciális Mentési Csoportot, amelynek legfőbb célja, hogy önkéntes alapon nyújtson segítséget bárhol, ahol rendkívüli vagy katasztrófahelyzet alakul ki. A csoport önkormányzati és rendőrségi felkérésre kezdi meg munkáját egy adott területen.

A szervezet engedélye egyébként mindenre kiterjed, hiszen a csapat letette a nemzeti minősítő vizsgát, azaz regisztrálták mind a katasztrófavédelemnél, mind a Budapesti Önkéntes Mentőszervezetnél.
Ursinyi Krisztián kezdeményezésének hírére egyre több önkéntes csatlakozott Honvédkórházból, közöttük aneszteziológusok, sebészek, műtősök is. S hogy munkájukra mekkora szükség volt, azt jelzi, hogy már a 2010. évi vörösiszap-katasztrófánál, valamint a 2013-as árvíznél is igénybe vették segítségüket. Legújabb feladatuk is speciális: az ország déli határán segítenek a rendőrségnek a migránsok ellátásában. A közelmúltban éppen azzal kerültek az érdeklődés középpontjába, hogy megmentették egy szír csecsemő életét.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 11-én, pénteken megjelenő számában!)

Címkékvörösiszap