Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazai pályán a DCM

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. október 13. 10:13

Szeptember végén, a Bakonyban tartották meg a „STEADFAST JAVELIN-III 2014” elnevezésű NATO-hadgyakorlatot a Magyar Honvédség komplex gyakorlatsorozatának részeként. A gyakorlat kevesek által ismert, ám annál fontosabb eseménye a NATO parancsnoki struktúrába tartozó magyar DCM-század első hazai alkalmazása volt a NATO Nápolyi Összhaderőnemi Parancsnoksága kérésére.

1595980561

A Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Század (DCM-E) szeptember 29-én kezdte meg munkáját a Veszprém melletti újmajori bázison. Az alegység fő feladata volt, hogy a „STEADFAST JAVELIN-III 2014" gyakorlaton biztosítsa a szükséges híradó és informatikai szolgáltatásokat a NATO Nápolyi Összhaderőnemi Parancsnokságról érkező összekötőtiszti csoport részére.
Az alegység települési helye a Gyakorlat Irányító Csoport közvetlen közelében volt. A gyakorlat teljes időtartama alatt a katonák éjjel-nappal folyamatos hozzáférést biztosítottak a NATO nyílt és minősített hálózataihoz. A gyakorlat zárásakor a nápolyi összekötők elismeréssel nyilatkoztak a DCM által végzett munkáról, valamint reményüknek adtak hangot, hogy a jövőben lehetőségük lesz még a magyar katonákkal együtt dolgozni.

A gyakorlat folyamán a Magyarországon egyedinek számító, műholdas kapcsolaton alapuló technikai eszközöket Dózsa László mérnök őrnagy, a DCM-E parancsnoka mutatta be a volt vezérkari főnökök, a Magyar Honvédség felső vezetői állománya, illetve egy szakmai nap keretein belül a Magyar Honvédség híradó- és informatikai szakállománya részére.

1595980562

A magyar DCM egy speciálisan válogatott és kiképzett személyi állománnyal rendelkező híradó- és informatikai alegység, amely a NATO Híradó és Informatikai Csoport (NATO CIS Group) 3. NATO Híradózászlóalja alárendeltségében látja el feladatát.
A század személyi állománya az elmúlt években számos nemzetközi gyakorlaton bizonyította szakmai felkészültségét. 2011-től kezdődően a DCM-E katonái gyakorlatokon vettek részt Litvániában, Lettországban, Németországban, Észtországban, Lengyelországban és Olaszországban, ugyanakkor ez volt a DCM-E első magyarországi alkalmazása. A gyakorlatokon való részvételek mellett a század ez év elejétől kezdődően jelen pillanatban is NRF készenlétben van.