Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazánkba látogatott az Európában állomásozó amerikai légierő parancsnoka

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2013. január 8. 16:01

Kétnapos látogatást tett hazánkban Philip M. Breedlove vezérezredes, az Európában állomásozó amerikai légierő parancsnoka (COMUSAFE) január 7–8-án.

A magas rangú vendég – hivatalos programja első napján – ellátogatott Pápára, ahol megtekintette a NATO Nehéz Légiszállítási Ezredet. Hazánk számára kiemelt jelentőségű a Pápán, Magyarország részvételével megvalósult többnemzeti képességfejlesztési program, hiszen a Stratégiai Légiszállító Képesség (SAC) sikerességében – befogadó nemzetként – különösen érdekeltek vagyunk.

1595947256

Az amerikai vendég látogatásának fontosságát az is jelzi, hogy a NATO január elején fogadja el a Légibázis Kiválasztási Módszert (Air Basing Selection Methodology – ABSM). Ez a NATO Katonai Hatóságai által kidolgozott dokumentum ad alapot a szövetséges műveletekhez szükséges repülőterek kiválasztásához, valamint megteremti az alapját annak, hogy a korábban felfüggesztett Légibázis Képesség Csomagok végrehajtásáról, illetve az újak kidolgozásáról tárgyalások kezdődhessenek. A készülő dokumentum, a parancsnokok szándékai a Stratégiai Légiszállító Képesség és tágabb értelemben az MH Pápa Bázisrepülőtér jövője kapcsán kiemelkedő jelentőségűek.

1595947256

A második napon Breedlove vezérezredest udvariassági látogatáson fogadta Hende Csaba honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök és Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke.
A négyszemközti megbeszéléseken magyar részről szóba kerültek a jövőben tervezett fejlesztési feladatok, mint például a hangárépítés, a reptér multimodális szállítási csomóponttá történő fejlesztése, a légi utántöltő képesség meghonosítása Pápán, valamint a NATO légtérellenőrző AWACS gépek kiképzéséhez és esetleges állandó állomásoztatásához történő tervezett magyar hozzájárulás is.

1595947256

A megbeszéléseken Breedlove vezérezredes köszönetet mondott a bázis kiváló működtetéséért, a város támogatásáért és a professzionális együttműködésért, jelezve a tervezett magyar fejlesztések hasznosságát is.

1595947256

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária