Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazánkba látogatott az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnoka

Szöveg: HM Sajtóosztály |  2015. szeptember 21. 13:11

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter szeptember 21-én, hétfőn, hivatalos látogatáson fogadta Mark E. Bartman vezérőrnagyot, az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnokát. A megbeszélésen részt vett Colleen Bell, amerikai nagykövet és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök is.

1596000402

Mark E. Bartman vezérőrnagy, az Ohio Nemzeti Gárda parancsnoka dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök meghívására érkezett Magyarországra. Az amerikai vendég szeptember 20-23. közötti hivatalos programjának külön apropója, hogy idén márciusában vette át új beosztását és először látogatott Magyarországra. Az amerikai tábornok Colleen Bell amerikai nagykövet és Donald R. Baker, amerikai véderőattasé kíséretében érkezett, akik most találkozhattak először dr. Simicskó István honvédelmi miniszterrel.

A kétoldalú megbeszélésen szóba került a Magyar Honvédség és az Ohiói Nemzeti Gárda közötti, több mint két évtizedre visszatekintő együttműködés bővítésének további lehetősége, valamint a migrációs válság során tett kormányzati és honvédségi intézkedések kérdése. A State Partnership Program keretében 1993 óta kiemelkedő együttműködés valósult meg az Ohioi Nemzeti Gárdával, amely Afganisztánban, 2009-2013 között, az MH OMLT feladataiban csúcsosodott ki.

1596000402

Mindkét fél továbbra is feladatának tekinti a jövőbeni együttműködés fenntartását és erősítését. Ennek érdekében közösen nézték át a jelenlegi missziós szerepvállalások helyzetét és a válsággócok okozta kihívásokra adandó közös válaszokat. Mindemellett a felek áttekintették a Magyar Honvédségen belül új képességként megjelenő Önkéntes Tartalékos Rendszer működésének tapasztalatait, további lehetőségeit.

A megbeszélésen dr. Simicskó István nagyra értékelte azt az anyagi és szellemi támogatást, amit az Amerikai Egyesült Államok a Magyar Honvédségnek nyújt. Magyarország kiemelt stratégiai partnerként tekint az Amerikai Egyesült Államokra – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

1596000402

A védelmi együttműködés – különös tekintettel a különleges műveleti együttműködésre – a magyar-amerikai kapcsolatok egyik kiemelkedő területe. Colleen Bell januárban kinevezett amerikai nagykövet részvételével idén már több magas szintű magyar-amerikai találkozóra került sor a mindennapos és rendkívül intenzív szakértői szintű együttműködés mellett.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária