Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatérés

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. március 7. 12:40

Bár a német hadvezetés a 2. hadsereg újjászervezését akarta – emellett további csapatokat is követelt Magyarországtól –, végül mégis sikerült elérni, hogy a Donhoz vezényelt, s az ott vívott harcokban helytállt seregtestek maradványai hazatérhessenek.

1595950517
Többszöri módosítás után a magyar 2. hadsereg újjászervezési területét a Dnyeper folyótól nyugatra jelölték ki. A rendelkezés 1943. március 5-én érkezett a Közép Hadseregcsoporttól, melynek alárendeltségébe február 17-től tartozott a 2. hadsereg. Öt nappal később, március 10-én az állomány azt is megtudta, hogy a IV. hadtest parancsnoksága alatt egy – két hadosztályt magában foglaló – hadtestet állítanak fel, amely megkapja a 2. hadsereg összes megmaradt fegyverzetét és felszerelését. A döntés értelmében az újjászervezéshez nem szükséges alakulatokat az elhelyezési körlet déli részére telepítik, majd onnan a hátországba szállítják.

A magyar 2. hadsereg maradványainak legyengült, agyonfagyott, éhező katonái március végéig jutottak el a végleges újjászervezési területre. A VII. és a III. hadtestbe tartozó alakulatok Kijevtől vasúti szállítással, a IV. hadtest csapatai pedig gyalogmenetben érték el a Dnyeperen túli vidéket. A gyalogmenet (főként a gyakori partizántámadások miatt) tovább növelte a veszteségeket, ráadásul az évszakhoz mérten szokatlanul enyhe időjárás, illetve a korán bekövetkezett olvadás miatt az utak erősen feláztak és járhatatlanokká váltak, ami tovább növelte az állomány megpróbáltatásait.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 8-án, pénteken megjelenő számában!)