Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatért a határfutó

Szöveg: Galambos Sándor |  2015. június 30. 19:42

Tizennégy megye több mint háromszáz települését érintve, két hónap alatt futotta körbe Magyarországot Zipperer Viktor szakaszvezető. Az időjárástól függően naponta 30-40 kilométert teljesített, az útja során két futócipőt nyűtt el. A szentesi műszaki ezred katonája jelenleg pihen, július 6-án jelentkezik majd szolgálatra az alakulatánál.

A Simonyi Óbester laktanya átadásának, Szentes önálló helyőrséggé válásának 80. évfordulója alkalmából, az ország körbefutásával tisztelgett az egykori műszaki katonák emléke előtt Zipperer Viktor szakaszvezető. Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred víztisztító századának szerződéses katonája jelképesen az alakulat napján, április 24-én indult hatvankét napra tervezett út leküzdésére. Vállalásának teljesítését az útjába eső települések önkormányzatai és a Magyar Honvédség katonai szervezeti segítették.

1595996716

Hazaérkezése alkalmából egy kisebb ünnepséget szerveztek az orosháziak a város főterén Zipperer Viktor tiszteletére. Szülei és kedvese üdvözlése után barátok, sporttárak és az önkormányzat képviselői is gratuláltak elismerésre méltó teljesítményéhez. A város sportbarátainak nevében pedig Gazsi Sándor még egy serleget is átadott a futónak, akit természetesen mindenki az átélt élményeiről kérdezett.

A szakaszvezető elmondta többek közt, hogy Ózdon egy nagyon kellemes meglepetésben volt része: rendőrségi felvezetést kapott és egy szakaszon még néhány biciklis is elkísérte.

1595996716

Az utak minősége miatt azonban több alkalommal változtatnia kellett az eltervezett útvonalán, ezért az induláskor kalkulált 1795 kilométert jóval túlteljesítette. Vasárnaponként pihent, futással összesen 54 napot töltött, alkalmanként 30-40 kilométert küzdött le. Huszonként olyan napja volt, amikor sem autós, sem kerékpáros segítő nem kísérte – ilyenkor a felszerelését saját magának kellett vinnie.

1595996716

Indulása után pár nappal egy kátyútól megsérült, az ország északi részén napokig zuhogó esőben futott, az ország más területein pedig a kánikulával küzdött. Útjának legnehezebb szakasza Hollókőnél volt, ahol majd’ tíz kilométeres emelkedőn felfelé kellett haladnia. Barátai kérdésére azonban az 52 éves sportember egyértelműen kijelentette: az átélt viszontagságok ellenére sem gondolt arra soha, hogy feladja a tervének megvalósítását.

1595996717

Fotó: a szerző felvételei