Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatértek a Balkánról

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. július 5. 14:48

Harminchárom külszolgálatból érkezett, illetve külszolgálatba induló katonát köszöntöttek ünnepélyes keretek között az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon (MH ÖHP) július 5-én, pénteken.

Az Egyesített Balkáni Hadszíntérről egyéni beosztásokból és az Európai Unió Megfigyelő Missziójából (EUMM Grúzia) hazatért, valamint az ENSZ Nyugat-Szaharai Választásokat Ellenőrző Missziójába (MINURSO) készülő katonák tiszteletére rendezett állománygyűlésen Topor István ezredes, az MH ÖHP Műveletirányító Főnökség főnöke mondott köszönetet a honvédek áldozatos munkájáért. Közölte: a békefenntartó katonák egyik legnehezebb feladata hozzájárulni „egy félelemtől és szenvedéstől mentes, élhetőbb élet megteremtésének folyamatához".

1595956601

A Balkánról hazatért katonákhoz szólva az ezredes elmondta: a NATO-parancsnokságon szolgálatot teljesített állomány több esetben kivívta elöljárói elismerését.

„Nehéz és sokszor rögös hat hónap áll mögöttük, hiszen a parancsnokság hármas feladatrendszeréből adódóan sokszor kellett nehéz döntéseket előkészíteni és meghozni. Egy stratégiai szintű parancsnokságon dolgozni minden esetben kihívást jelent, aminek kollégáink maximálisan megfeleltek" – fogalmazott Topor István ezredes.

Hallhattuk azt is, hogy a Magyar Honvédség 2009 óta delegál katonai megfigyelőket Grúziába, ahol jelenleg is öt magyar katona szolgál. Idén májusban, egy év szolgálat után érkezett haza a térségből Pállai Tibor Ferenc alezredes és Naszradi Miklós Márk százados, akik – az ezredes szerint – „a magyar katonai megfigyelőkre jellemző magas színvonalon, méltóképpen képviselték hazánkat".

Az MH ÖHP műveletirányító főnöke elmondta azt is: az augusztusban a Nyugat-Szaharába induló Zsargó Zoltán, Ivánka László és Kelemen Zsolt Gyula századosok feladatai közé tartozik majd egyebek mellett a térségben sorra kerülő népszavazás előkészítése, a marokkói csapatkivonás, valamint a tűzszünet betartásának ellenőrzése.

1595956602

Az ünnepségen Topor István ezredes elismeréseket adott át a hazatért katonáknak.

A honvedelem.hu kérdésére Kokics István alezredes, az MH ÖHP Vezetési Főnökség kiemelt főtisztje elmondta: hat hónapot szolgált a KFOR-parancsnokságon Pristinában, törzsigazgatói beosztásban. Véleménye szerint szakmailag mindenképpen hasznos volt az ott töltött idő, egyrészt az angol nyelv mindennapos használata miatt, másrészt pedig a külföldi kollégákkal végzett közös munka okán.

1595956602

Fotó: a szerző felvételei