Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatértek a mentorok

Szöveg: honvedelem.hu / MH SZHB |  2015. október 21. 9:27

Afganisztáni szolgálatból hazatérő katonákat köszöntöttek a napokban az MH 86. Szolnok Helikopterbázison.

A most hazatérő hat katona közül öten már korábban is teljesítettek szolgálatot Afganisztánban a Légi Tanácsadó Csoport váltásaiban. A tanácsadó csoport a nyugat-afganisztáni Herat tartományban található Shindand repülőtéren szolgált. Első váltása 2011. augusztus végén kezdte meg tevékenységét.

1596002736

A század Mi–17 szállítóhelikopter-részlegében magyar, amerikai és olasz katonák dolgoztak együtt. Feladatuk az afgán kezdő-, haladó-, és oktatói helikoptervezető-állomány felkészítése és kiképzése volt, mégpedig azért, hogy az önálló Afgán Nemzeti Hadsereg képes legyen saját erőforrásainak felhasználásával a stabilitás és a béke megőrzésére, megszilárdítására az országban.

Az ISAF tevékenységének tavaly év végi lezárását követően, egy új misszió, az Eltökélt Támogatás Művelet (Resolute Support Mission – RSM) kezdte meg működését, amely a kilenc Légi Tanácsadó Csoport által megkezdett és elismert munkát folytatja. Vagyis továbbra is az afgán helikoptervezetők és repülőműszakiak felkészítését, mentorálását látták el a szolnoki katonák – ezúttal viszont már Kabulban.

1596002736

A misszióból a napokban hazatért hajózok közel 100 repült órát teljesítettek. A műszaki állomány folyamatosan részt vett a repülések biztosításában, valamint az afgán műszakiak felkészítésében. Emellett részt vettek az afgán hajózók repülési szimulátoron történő képzésében. A koalíciós erőkkel együttműködve lefektették a nem irányított rakéta fegyverzet alkalmazásnak alapjait az afgán légierő számára.

A hazatérőket Lamos Imre dandártábornok, az alakulat parancsnoka köszöntötte a szolnoki ünnepi állománygyűlésen.

1596002736

Fotó: Mezei László zászlós