Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hegyi kiképzésen a felderítő ezred

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2020. május 14. 7:14

Az elméleti ismeretek megszerzését követően egy hetes hegyi kiképzésen vesznek részt az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonái május 11-15. között, a Bükk-hegységben található Örvény-kőnél. A kiképzés során az ezred képzett oktatói más alakulatok felderítőit is felkészítik a hegyi környezetben történő műveletekre.

Dudás Tamás százados az alakulat mélységi felderítő századának parancsnoka a kiképzéssel kapcsolatban elmondta: az öt nap alatt a katonák azokat az alap mászási- és ereszkedési technikákat sajátítják el, amelyekkel egy  éles helyzetben történő feladatvégrehajtás közben is találkozhatnak. A természetes akadályok leküzdésének módjait magába foglaló kiképzés kiváló lehetőség a felderítők számára, hogy elméleti ismereteiket a gyakorlatban is alkalmazhassák – hangsúlyozta a százados.

1596079227

A valódi terepviszonyok között a felderítők elsajátítják az ön- és társbiztosítást, a sziklamászást és a sziklafalról történő ereszkedést katonai egyenruhában, katonai felszereléssel. Az alpintechnikai felkészítés után az állomány a különböző felszínű hegyoldalak leküzdését gyakorolja párban és kötelékben – részletezte a kiképzést a századparancsnok.

Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred 2018 elején alakult meg. A debreceni Kossuth Lajos Laktanyában állomásozó egység a Magyar Honvédség egyetlen felderítő alakulata.

GALÉRIA