Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helikopterek, vadászgépek, sőt, a varacskosdisznók is fellépnek a Red Bull Air Race-en

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. június 29. 13:50

Igazán látványosnak ígérkezik a hétvégi Red Bull Air Race, amely 6 év után tér vissza Magyarországra. A Magyar Honvédség helikopterei és vadászgépei mellett az érdeklődők találkozhatnak az amerikai légierő A-10-es gépeivel, az úgynevezett varacskosdisznókkal, és a B-25-ös bombázókkal is – hangzott el a légi verseny sajtótájékoztatóján június 29-én hétfőn, a Hungaroringen.

1595996486

Dr. Lippai Péter ezredes, az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj parancsnoka elmondta, hogy a mostani versenyen nem csak a műszaki lebonyolításban vesz részt a honvédség, hanem látványos bemutatókkal is készülnek. A magyar katonák építik egyebek mellett azokat a pontonszigeteket a Dunán, amelyeken a nagy méretű, felfújható bóják állnak majd – ezek jelölik ki a pályát. A helyszínen lesznek a katonai harcibúvárok is, akik az esetleges mentésben segítenek majd – tette hozzá. „Ugyanakkor most lehetőséget kaptunk arra, hogy mintegy 30 percben egy dinamikus bemutatóval részt vegyünk ezen a rendkívül nagy közérdeklődésre számot tartó rendezvényen" – mondta.

Az érdeklődők a verseny mindkét napján láthatnak majd ejtőernyős bemutatót; átrepülnek a Duna fölött a honvédség vadászgépei és helikopterei, a folyón pedig – katonai hajók bevonásával – egy kis „hadműveletet" is végrehajtanak majd a honvédek. „Egy úgynevezett ellenséges hajót vesznek birtokba, amit a helikopterek fedeznek majd" – tette hozzá. Érdekességként megjegyezte, hogy mindezt a katonák teljes felszerelésben hajtják majd végre, ami nem veszélytelen egy olyan nagy folyón, mint a Duna.

1595996487

Az ezredes a honvedelem.hu kérdésére elmondta, hogy a rendezvény biztosításában és a bemutatókon összesen több mint 100 katona vesz majd részt. A programban pedig a honvédség Mi-17-es és Mi-8-as helikopterei, a Gripen vadászgépek, valamint az úgynevezett aknász hadihajók szerepelnek majd. A rendezvényen jelen lesznek az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái.

Gerstl Pétert, a promóter Hungaroring Sport Zrt. alelnöke arról tájékoztatott, hogy a verseny mellett egy fantasztikus show-val is készülnek a szervezők: látványos bemutatót tart majd a Flying Bulls csapata, akik például egy B-25-ös bombázóval érkeznek Budapestre. Rajtuk kívül jelen lesz az amerikai légierő néhány gépe is, szombaton az érdeklődők találkozhatnak például négy A-10-essel, ismertebb nevén varacskosdisznóval.

1595996487

Erich Wolf, a Red Bull Air Race vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a légi verseny hat év után tér vissza Budapestre, így július 4-én és 5-én a világ leggyorsabb pilótái ismét összemérhetik tudásukat a Duna fölött. Hozzátette, hogy a legutóbbi, 2009-es viadalt 650 ezren kísérték figyelemmel a helyszínen, és a rendezők idén is hasonló érdeklődésre számítanak. Megjegyezte, hogy a hazai forduló Besenyei Péter, a világbajnokság magyar versenyzője miatt is nagyon fontos, hiszen részben neki köszönhetően alakulhatott ki ez a sportág.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy Besenyei Péter idén egy új géppel, egy Edge 540-es, amerikai gyártmányú repülővel száll ringbe. Ez azt jelenti, hogy lecserélte az általa eddig használt magyar fejlesztésű repülőgépét. A pilóta szavai szerint erre azért is volt szükség, mert a magyar gép nagyon lassan fordult a kanyarokban, a mostani, mindössze négy napja használt változat viszont az ilyen manőverekben is remekel.

Az új repülőgépet a sajtótájékoztatón is bemutatták, konkrétan azzal szállt le a Hungaroring betonjára a pilóta.

1595996487


Fotó: Rácz Tünde