Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hende Csaba a NATO főtitkárhelyettesével tárgyalt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 17. 16:27

Hende Csaba honvédelmi miniszter május 17-én, vasárnap megbeszélést folytatott Alexander Vershbow NATO-főtitkárhelyettessel, aki a NATO parlamenti közgyűlésének hétfői plenáris ülésére érkezett Budapestre. A tárgyaláson a tárcavezető egyebek között a magyar honvédelmi költségvetés jelentős növeléséről számolt be vendégének.

1595994010

A Honvédelmi Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a megbeszélésen a honvédelmi miniszter tájékoztatta a főtitkárhelyettest a NATO tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozója döntéseihez kapcsolódóan az atlanti szervezetnek tett magyar felajánlások helyzetéről, az Iszlám Állam elleni nemzetközi katonai koalícióban történő magyar részvételről, az ország védelmi képességének építéséről és a honvédelmi költségvetés jelentős növeléséről.

A honvédelmi miniszter azt mondta: a NATO közös erőfeszítései nemcsak Magyarország biztonságát, de a szövetség kollektív védelmi képességeit is erősítik.
Hende Csaba hangsúlyozta, hogy Magyarország a NATO walesi csúcstalálkozóján tett valamennyi felajánlását teljesíti. Magyarország már ebben az évben jelentősen növelte védelmi kiadásait, és ez a tendencia a következő években is folytatódik. A honvédelmi költségvetés jövőre mintegy 50 milliárd forinttal növekszik, ez az ideihez képest 22 százalékos bővülést jelent – emelte ki.

1595994010

Kitért arra is: Magyarország fontosnak tartja a NATO-csúcstalálkozón elfogadott készenléti akcióterv elemeinek mihamarabbi véglegesítését és megvalósítását. Magyarország, erejéhez mérten, kiveszi a részét a biztonsági megerősítő intézkedésekből.

A megbeszélésen jelen volt dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök is.

1595994010

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária