Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hétéves lett az MH Logisztikai Központ

Szöveg: Hegedüs Anita | Fotó: a szerző felvételei |  2020. június 28. 17:20

Az alakulat csapatünnepe és megalakulásának hetedik évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi állománygyűlést, valamint koszorúzással egybekötött megemlékezést az MH Logisztikai Központnál, a báró Hazai Samu laktanyában.

A rendezvényen – amelyen mások mellet részt vett Schmidt Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) logisztikai haderőnemi szemlélője, Kaposvári László dandártábornok, az MHP Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség csoportfőnöke, valamint Baráth István dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka, az alakulat egykori vezetője – felolvasták Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntő levelét.

„A csapatszellem és az összefogás ereje nagyon fontos egy katonai szervezet életében, hiszen a kihívásokkal és a megújuló feladatokkal szembe nézve könnyebben megy a feladatmegoldás, összehangoltabbá és gördülékenyebbé teszi a munkát és közben egy csapattá válunk" – hangsúlyozta ünnepi beszédében Csinga Mihály ezredes, az MH Logisztikai Központ megbízott parancsnoka.

Az ezredes hozzátette: hét év hosszú idő egy katonai szervezet történetében. Mint fogalmazott: az alakulat a logisztikai szakterület feladatrendszerének fontosságához mérten méltó szintre került, valós képességekkel rendelkező katonai logisztikai szervezetté vált. A Magyar Honvédség működésének, fenntartásának, központi logisztikai feladatainak végrehajtása mellett a beszerzési folyamatok műszaki, technológiai hátterének, illetve a hazai haditechnikai kutatás-fejlesztés bázisának erősítése, valamint a tudományos háttér-infrastruktúra fejlesztése is mind fő feladatai közé sorolható.

1596081383

A parancsnok kiemelte: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként megvalósul a Magyar Honvédség új logisztikai központi raktár beruházása. Az infrastrukturális fejlesztés során – a „kulcsrakész" elvet követve – nem csak az épületek felépítése, hanem azok infokommunikációs, biztonságtechnikai és vagyonvédelmi rendszerekkel való ellátása, bútorokkal való feltöltése és a műhelyfelszerelések telepítése is szerepel a tervekben. Az műszaki átadást követően kerülhet sor a raktártechnológia és raktárirányítási rendszerek telepítésére, beüzemelésére és a raktár anyagokkal való feltöltésére.

„Rövidesen új időszámítás kezdődik a Logisztikai Központ életében. Katonai szervezetünk hamarosan a múlt részévé válik, hiszen folyamatban van az új szervezeti rendre való áttérés. Az állomány felkészültségével, hivatástudatával és szakmaszeretetével képes helyt állni a jövőben rá háruló feladatok végrehajtásában" – utalt a jövőbeli változásokra az ezredes.

A parancsnok kiemelte: a logisztikus katonák azok, akik napról napra biztosítják a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség működéséhez szükséges logisztikai hátteret, a haditechnikai eszközökkel, a hadfelszereléssel történő ellátásukat, mindezt a biztosított költségvetési keretek célirányos, takarékos felhasználásával.

Az MH Katonai Közlekedési Központ, valamint az MH Anyagellátó Raktárbázis szervezi és koordinálja a nemzetközi és belföldi, valamint a missziós és stratégiai szállításokat, vagyis az iraki és afganisztáni személy- és teherszállítást, valamint az EUFOR és a KFOR missziók személyi váltásáaihoz az autóbuszok biztosítását. 

1596081384

Csinga ezredes szólt arról is, hogy a logisztikus katonák részt vesznek a haditechnikai eszközök beszerzési eljárásainak támogatásában, azaz a harcászati-műszaki követelményrendszerek kidolgozásában, a beszerzések ügyintézésében, valamint a szállított eszközök, anyagok minőségi és mennyiségi átvételében. Munkájuk sokszor láthatatlan, de nélkülözhetetlen mozgatórugói a magyar hadseregnek. És ez a fajta munkavégzés nagyon pontos, precíz tervezést, szervezést és koordinációt igényel.

Egy fontos és meghatározó korszak zárul le hamarosan a központ történetében és egy új fejezet nyílik – erről is beszélt többek között Schmidt Zoltán vezérőrnagy.  „Logisztikus kollégáink közül többen megéltek már szervezeti átalakítást, illetve megszűnést, de mindenki megtalálta újra a helyét" – mondta a tábornok, aki megköszönte a teljes személyi állomány munkáját, türelmét és magas fokú szakmaiságát.

Június 24-e más szempontból is jeles nap a katonai szervezet történetében: hat évvel ezelőtt ezen a napon kapta meg az alakulatnak otthont adó laktanya báró Hazai Samu vezérezredes nevét, amit azóta is büszkén visel.

A Honvédelmi Minisztérium egykori csoportfőnökének korszakújító és haderőfejlesztési munkásságára emlékezve mondott beszédet Csák Tamás ezredes, megbízott logisztikai igazgatója. „Ha báró Hazai Samu vezérezredes szobrára pillantunk, egyszersmind megelevenedik a múlt. A múltra pedig méltón gondolunk vissza, abból építkezünk és megannyi tapasztalattal felvértezve haladunk tovább azon az úton, amelyet elöljáróink kijelöltek számunkra. Ez az út most a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program" – emelte ki az ezredes.

A rendezvény koszorúzással zárult.

1596081383