Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi tematikus napot rendeztek Herenden

Szöveg: Zag Lívia tartalékos főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2020. június 28. 18:36

Tematikus napot tartott két katonai szervezet a herendi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában megrendezett nyári táborban. A szombathelyi MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalja, valamint az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájának katonái honvédelmi ismeretekkel gazdagították az intézményben tanuló diákokat.

1596081385

A herendi iskola hat éve végez komplex katasztrófavédelmi felkészítést felsős diákok részére, amely során tűzoltó, honvédelmi, rendőrségi, közlekedési és bűnmegelőzési, klasszikus polgári védelmi, illetve laikus elsősegélynyújtási ismeretekből szereznek tudást a tanulók.

Az öt napos tábort Dienes Gábor felkészítő tanár rendezi, célja, hogy a 6-7-8. és középiskolás évfolyamok az 5 témakörnek megfelelő egyenruhás testület tagjaitól széleskörű felkészítést kapjanak az éves, felmenő rendszerű, országos katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen való sikeres részvételhez.

1596081385

Az 5 csapatot – Sásdi Imre alezredes, zászlóaljparancsnok nyitóbeszédét követően – 7 állomásos, változatos verseny várta. Az első pontnál betekintést kaptak a Magyar Honvédség feladataiba és a katonák mindennapi életébe. A gyerekek a fizikai felkészültségüket és ügyességüket a felépített mátrix-, illetve akadálypályán bizonyíthatták. A sportpályán a szlalomfutást, az álcaháló alatti kúszást, autógumi cipelést, kötéllétrára mászást, lajhármászást, gumiban szökellést kellett minél rövidebb idő alatt teljesíteni. Egy másik pontnál – vegyi anyaggal szennyezett területet imitálva – szemvédővel kitakart gázálarcban kellett egy társuk segítségével  bójákkal teletűzdelt pályán elrejtett tárgyakat megtalálni és azonosítani. A fizikai megmérettetések közt szerepelt még gyakorló kézigránátdobás, valamint légfegyveres lövészet. A feladatsor végén a 30 diák kötélen húzott el egy Ural tehergépkocsit.

GALÉRIA