Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hetven év életveszély (2. rész)

Szöveg: Szűcs László |  2015. június 30. 7:06

Hetven évvel ezelőtt, 1945-ben ért véget a második világháború, és még ebben az évben megalakultak a mai tűzszerészek jogelődjének számító aknakutató munkásszakaszok, amelyek feladata a háborúból visszamaradt aknák és robbanószerkezetek hatástalanítása volt. Cikksorozatunkban a tűzszerészek folyamatos életveszélyben eltöltött hetven évének legfontosabb eseményeit elevenítjük fel.

Sorozatunk előző részében a magyar katonai tűzszerész-tevékenység első harminc évének történéseit vázoltuk fel. Az események felidézését most 1975-től folytatjuk, amikor is létrejött az 1. Önálló Tűzszerész és Aknakutató Zászlóalj. Az alakulat törzsfőnöki beosztásába akkor egy fiatal tiszt, Láng László került, aki nem sokkal később parancsnokként folytatta elődei munkáját. Egészen 1998-ig, nyugállományba vonulásáig állt a zászlóalj élén.

1595996495
Láng László nyugállományú ezredes

Siker is, kudarc is…

„1967-ben fiatal hadnagyként kerültem a tűzszerészekhez. Aztán 1975-ben elvégeztem az akadémiát, és innentől kezdve az alakulat törzsfőnöke, később parancsnoka lettem" − meséli a ma már nyugállományú ezredes. „Jó volt itt a munka, az ember fiatal volt. 1975-ben, az akkori parancsnokommal − aki szintén itt kezdett az alakulatnál − lehetőséget kaptunk arra, hogy egy olyan szervezetet és munkarendszert alakítsunk ki, amilyet mi, tűzszerészek szeretnénk, és tudjuk, hogy beválik."

Láng László, vagyis, ahogy a mai tűzszerészek tisztelettel nevezik, Laci bácsi nem tagadja, volt részük sikerben is, kudarcban is bőven. Ebben az időszakban is óriási volt a bejelentések száma és a tűzszerészek akkor − ahogyan egyébként ma is − „tömegmunkát végeztek". Emiatt ki kellett alakítani egy olyan szabályzórendszert, ami nemcsak a lakosság számára megnyugtató, hanem egyben védi a tűzszerészt is, hogy ne kelljen kapkodnia. A rendeletet − ami szigorú szabályok közé helyezte a tűzszerészek munkáját − 1978-ra sikerült megalkotni és egészen 1999-ig érvényben volt.

1595996495

„Manapság már másként kell dolgozni, mert mások az igények, mások a technikai lehetőségek. A mai fiatalság el sem tudja képzelni, milyen volt a ’70-es években, amikor még csak vonalas telefonok léteztek, s azok sem túl nagy számban. Az ország ilyen szempontból nekünk nagy volt, mert nem értük utol a tűzszerészjárőrt telefonon. Ha jött egy sürgős feladat, akkor vagy megvártuk, amíg a járőr este, saját munkanapja végén bejelentkezett egy laktanyából, a tűzoltóságtól, a rendőrségtől vagy a tanácsi hivatalok egyikéből vagy, ha Budapestről a veszélyhelyzetet hamarább meg lehetett szüntetni, akkor egy újabb járőrt indítottunk útnak" − eleveníti fel a több mint négy évtizeddel ezelőtt történteket Laci bácsi.

Elárulja azt is, hogy a technikai eszközök helyzete sem volt túl jó. Bár a rendszeresített Csepel teherautókkal el tudták látni feladataikat, a járművek „korosak" voltak, és bizony számtalanszor előfordult, hogy menet közben leálltak. „Történt egyszer, hogy éppen a Parlament előtt robbant le az egyik autónk, ott, ahol fel lehet jönni a felső rakpartra. A laktanyából kellett kimennünk a műszaki mentéssel. Talán mondani sem kell, hogy a kormányőrség tagjai nem voltak túl boldogok attól a tudattól, hogy egy robbanótestekkel megrakott teherautó álldogál az épület közelében. Szerencsére rövid időn belül elvontattuk onnan a teherautót" − emlékezik Láng László.

1595996495

Aki élt és mozgott, dolgozott

Laci bácsi több mint harmincéves tűzszerész-pályafutásának egyik legemlékezetesebb és egyben legszomorúbb momentuma egy 1984-es tragédia. Dunaharasztiban két kisgyerek egy világháborús lőszerrel játszott, ami felrobbant. Mindketten meghaltak. A nagypapa pedig − akinek a gondjára voltak bízva az unokák − szívinfarktust kapott.

„Az esetről még a tévében is beszámoltak, aminek az lett a következménye, hogy az év végére a korábbi 2500-2700 eset helyett több mint ötezer bejelentést kaptunk. Hónapokon keresztül a szolgálaton kívül senki nem volt benn a laktanyában, mert aki élt és mozgott, azon dolgozott, hogy utolérjük önmagunkat" − meséli a nyugállományú ezredes, majd egy másik, számára felejthetetlen esetet is felidéz ebből az évből. A Lánchíd felújítási munkálatai zajlottak, de, hogy ne akadályozzák a forgalmat, a munkát este 10 és hajnali 5 óra között végezték, a hidat ekkor zárták le. Egyik nap, a mederpillérek erősítése közben a búvárok egy bombának látszó tárgyat találtak. „Csak az három napot vett igénybe, hogy nagyjából be tudjuk azonosítani, mi lehet a közel hatméteres vízben. Gyújtót ugyanis nem találtunk rajta, ám a függesztőszem ott volt, ahol lennie kell, és a formája is hasonlított egy bombára. Aztán amikor óvatosan kiemeltük, kiderült, hogy egy lőszerszállító konténer, tele aknavetőgránáttal, amit valószínűleg a Várban harcoló német csapatoknak dobtak le repülőről, ám célt tévesztett."

Láng László nyugállományú ezredes szolgálati ideje alatt számtalan olyan dátumot jegyezhetett még fel, ami jelentős volt a tűzszerész-alakulat életében. 1975-ben, közvetlenül az önállóvá válás után − a Magyar Néphadseregben egyedüliként − „Vörös Zászló Érdemrend"-et kaptak, ami nagyon komoly állami elismerés volt. 1986. augusztus 29-én a Fővárosi Tanács emlékművet állított a munka közben elhunyt tűzszerészek emlékére, ami nagyon nagy megtiszteltetés volt az alakulat és az itt szolgáló katonák számára. A ’80-as évek végén pedig megkezdődött a technikai eszközök cseréje. Ugyanúgy szovjet gyártmányú gépkocsikat kaptak, mint amilyenekkel addig is rendelkeztek, de fiatalabbakat, így biztonságosabban tudták használni a járműveket.

1595996495

„Aztán a rendszerváltás után előttünk is megnyílt a világ. Láttuk azokat a technikai eszközöket, amelyeket a nyugati országok tűzszerészei használtak, és megkezdődtek nálunk is a beszerzések. Egészen addig − bárhol dolgoztunk is − harminc centinél nagyobb mélységre nem vállaltunk felelősséget, mivel nem volt olyan eszközünk, amivel észrevettük volna a mélyebben elhelyezkedő robbanótesteket. Azaz rendelkeztünk egy bombakutató műszerrel, ami elméletileg 5 méterig érzékelte a fémtárgyakat, de annyira bonyolult és nehézkes volt a kezelése, hogy csak nagy ritkán használtuk. Ezután azonban már beszereztünk olyan műszereket, amiket a járőröknek is kiadhattunk. Ekkor vettük meg az újfajta sisakokat és a szilánkfogó mellényeket is. Sőt, ekkor rendszeresítették azokat a gépjárműveket, amelyekben már a járőr minden tagja benn lehetett a vezetőfülkében, senkinek nem kellett a platón utaznia" − mondja Láng László.

Újabb változások

1992-ben a délvidéki háborús helyzet hozott újabb változásokat a tűzszerészzászlóalj életében. Megemelték az egység létszámát, s felkészültek azokra a feladatokra, amelyek a délszláv konfliktus miatt esetleg várhattak rájuk. „Megkezdtük a Délvidéken alkalmazott hadianyagok beszerzését, hogy lássuk, milyen eszközöket használnak. Készülnünk kellett arra, hogy ezeket kell majd hatástalanítanunk. A helyzetet azonban egy kicsit bonyolította, hogy az egymással háborúban álló egykori jugoszláv államok nemcsak a rendszerben lévő hadianyagokat használták, hanem saját maguk is gyártottak lőszereket, robbanótesteket. Így fordulhatott elő olyan eset, hogy két harckocsiaknát tettek egymásra és biztosítottak felszedés ellen. Ilyen szituációt mindeddig nem tárgyalt a szabályzat, de ekkor megtanultuk, hogy mi a teendőnk, ha ilyen esettel találkozunk" − mondja a nyugállományú ezredes, akitől megtudjuk azt is, hogy a délszláv háború után megkezdődött a tűzszerész-alakulat nemzetközi missziós részvétele, a zászlóalj katonái ott voltak az IFOR-, majd később az SFOR-kontingensekben is.

1595996496

Láng László szolgálati idejét sajnos egy tragédia is beárnyékolta. 1997. június 20-án egy sürgős dunaharaszti bejelentésre kirendelt tűzszerészjárőr-parancsnok és helyettese − Csorna István főtörzsőrmester és Szabó Norbert honvéd (posztumusz hadnagyok) − egy aknavetőgránát hatástalanítása közben életét vesztette. „A robbanást követő ombudsmani vizsgálat döbbentette rá a Magyar Honvédség vezetését arra, hogy a délszláv háború befejezését követő létszámcsökkentés a továbbiakban veszélyes lehet az alakulat számára. Ezért 1998. január 1-jétől 250 főre emelték a létszámunkat" − emlékezik az egykori parancsnok, hozzátéve: a dunaharaszti tragédia más változást is jelentett a tűzszerészek munkájában. Ezt követően már nem vehettek részt sorállományú katonák a robbanótestek hatástalanításában, csak a hivatásosok végezhették ezt a munkát. „Az alakulatnál szolgáló sorkatonák nem akarták elfogadni ezt a döntést. Egymás után kérték a kihallgatásokat és azt jelentették nekem, hogy ők azért vonultak be az alakulathoz, hogy ezt a munkát végezzék, és ők bíznak a járőrparancsnokokban. Megdöbbentő, ugyanakkor nagyon jóleső érzés volt látni a kiállásukat."


Az alakulat történetét kutatja

Láng László ezredes 1998 novemberében vonult nyugállományba. Akik viszont ismerik őt, jól tudják, hogy képtelen egy helyben megülni, azóta is rendszeresen bejár az Irinyi János laktanyába, a tűzszerész-alakulat jelenlegi bázisára. Az alakulat történetét kutatja és napi szinten tartja a kapcsolatot azokkal, akikkel egykoron együtt szolgált.

„Szerencsés helyzetben vagyok, mert olyan parancsnokkal kezdhettem meg 1967-ben a munkát, akit már mint idősebb tisztet ismertem. Ebben a munkában vagy megértjük egymást, vagy örök életre ellenszenvesekké válunk. Szerencsére mi az előbbiek közé tartoztunk. Amikor 1975-ben vállalkoztunk erre a feladatra, mi nagyon komolyan vettük azt, amit el akartunk érni. Ezt csak az érti meg igazán, aki benne volt, illetve benne van ebben a munkában. Fiatalok voltunk, lendületben voltunk, amit elterveztünk, azt megcsináltuk. Merem remélni, hogy az általunk meghonosított szemléletet az utódaink továbbvitték. Saját magunk neveltük ki az utódokat. Öröm volt látni, ahogy a fiatalok tudása gazdagodott, gyarapodott. Ez egy hihetetlen élmény volt!" − mondja Laci bácsi.

1595996496

(Folytatjuk!)

Fotó: Rácz Tünde és archív

Címkéktűzszerész