Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hetvenöt éve történt Madarason

Szöveg: Végső István | Fotó: a szerző felvételei |  2019. szeptember 17. 18:32

Idén is megemlékeztek Madarason annak a brit repülőgépnek a tragédiájáról, amely hetvenöt évvel ezelőtt zuhant le a községben.

Madarason 1944. szeptember 13. éjszaka a Royal Air Force kötelékében repült egy szállító-repülőgép, amelyen lengyel katonák a varsói felkelésnek akartak utánpótlást vinni. Ám egy német éjszakai vadászgép – amely Újvidékről szállt fel – heves tűzharcban „földre kényszerítette" a szövetséges gépet. Hét lengyel hősi halott teteme és a gép roncsai szóródtak szét a madarasi külterületen: Edmund Rygiel 25 éves hadnagy, Bernard Weber 24 éves tizedes, Lucjan P. Woytanowicz 24 éves főhadnagy, Edward Weinz 38 éves szakaszvezető, Edmund Zielinski 24 éves tizedes, Boleszlaw Wawrzak 36 éves szakaszvezető, Roman J. Sikorski 35 éves szakaszvezető haltak hősi halált. A katonákat már azokban a napokban eltemették, majd később Solymárra vitték a brit katonai temetőbe.

 Madaras község 2007-ban kopjafa-emléktáblát állított számukra. Azóta minden évben megemlékezést szervez a helyi önkormányzat és az 1944. szeptember 13. Emlékbizottság. Idén a község lakossága szeptember 14-én szentmisével és koszorúzással emlékezett a 75 évvel ezelőtti tragédiára – tájékoztatott Végső István történész, az emlékbizottság elnöke. Juhász István polgármester köszöntőbeszéde után a Madarasi Petőfi Sándor Általános Iskolája diákjai ünnepi műsor keretében elevenítették fel a korbeli eseményeket. Az esemény koszorúzással és a mécsesek elhelyezésével ért véget.

1596068550
1596068550