Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hetvenöt évvel ezelőtt ért véget Budapest ostroma

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Tóth László |  2020. február 13. 17:34

A második világháborúban, a budapesti harcokban hősi halált halt katonák és polgári áldozatok emlékére tartott megemlékezést a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) február 13-án, a budai Várban.

1596076042

Hetvenöt évvel ezelőtt – alig három hónappal a második világháború európai szakaszának lezárta előtt – 1945. február 13-án, a budai Vár elfoglalásával ért véget Budapest ostroma. Az első szovjet páncélosok megjelenésétől számítva a második világháború egyik leghosszabb és legkegyetlenebb várostroma volt a 108 napig tartó küzdelem, mintegy 38 ezer polgári áldozattal. Szovjet adatok szerint Budát és Pestet mintegy 143 ezer katona ostromolta.

Csütörtökön délután a második világháború budapesti befejezésére, a harcokban elesett katonákra és polgárokra emlékeztek a budai Várban, a HM HIM szervezésében. A Magdolna torony harangjátékát követően, Frech Zoltán, a Honvéd Együttes művésze olvasta fel egy pesti polgár visszaemlékezéseit.

A megemlékezésen Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke kegyeleti imával emlékezett az áldozatokra.

1596076042

Az egykori Helyőrségi Templom mellett, a Magdolna-torony aljában elhelyezett emléktáblánál Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviseletében Jenik Péter kabinetfőnök helyezte el az emlékezés koszorúit. Az áldozatokra emlékezett dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka és Ádám Barnabás ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka. Az emlékműnél virágot helyezett el Váradiné Naszályi Márta, Budapest Főváros I. kerület Budavári Önkormányzat polgármestere.

A koszorúzási ünnepségen – mások mellett – Szűcs Lóránd dandártábornok, a HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály főosztályvezetője, valamint Tomasz Trzciński ezredes, Budapestre akkreditált lengyel véderőattasé is tiszteletét tette.

GALÉRIA