Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Híd a honvédséghez

Szöveg: Mészáros Károly százados - Ifju Tímea főhadnagy |  2014. április 7. 12:37

A Honvédelmi Kötelék-programban a középiskolások számára meghirdetett akadályverseny tavaszi fordulóját kezdték meg április 2-án Kaposváron, Győrben, Tatán, Szolnokon, Szentesen és Miskolcon.

1595969782
Az egyik legnépszerűbb versenyszám a légpuskás lövészet volt

A Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése, valamint a sport és az egészséges életmód népszerűsítése érdekében Hende Csaba honvédelmi miniszter 2013-ban indította el a Honvédelmi Kötelék elnevezésű programot. Az egész országot behálózó mozgalom igyekszik a honvédelem ügyét a lehető legszélesebb körben megismertetni, és a hozzá szorosan kapcsolódó értékeket közvetíteni, valamint mindenki számára lehetővé tenni a honvédelemben való részvételt.

Ennek szellemében a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Kötelék Programiroda 2014 tavaszán megyei szintű honvédelmi versenysorozatot hirdetett meg középiskolák számára, a sport eszközeivel nyújtva segítséget a katonai alapismeretek oktatásához. A jelentkező középiskolákból négyfős, vegyes összetételű csapatok nevezhettek.
A versenyeket az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) szervezeti elemei rendezték meg, együttműködve a rendezvény helyszínét biztosító honvédségi alakulatokkal és a helyi együttműködő szervezetekkel.

1595969782
A gyakorló kézigránáttal célba kellett dobni

A Somogy megyei rendezvény sikeréért a 4. Toborzó- és Érdekvédelmi Központ (4. TÉK) munkatársai tettek meg mindent. Az eseménynek helyszínt adó alakulat, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred pedig biztosította mindazt, ami egy verseny sikeres megrendezéséhez szükséges, a versenyszámok lebonyolításában aktívan részt vettek az alakulat katonái is.

A versenyre érkező tizenhat csapatot Horváth Jenő őrnagy, a 4. TÉK központparancsnoka köszöntötte, majd az eseményt lebonyolító team vezetője, Bátori Katalin őrnagy ismertette a szabályokat.
Légpuskalövészet, kézigránátdobás, fegyveres váltófutás, tájékozódás, elméleti tesztek tették próbára a 14−18 év közötti diákok fizikai és katonai elméleti felkészültségét, ügyességét. A tájékozódási pontnál a pécsi tájfutók, míg a lövészetnél a tabi lövészklub jóvoltából valósulhattak meg az előírt feladatok.

1595969782
Futás és akadálypálya is szerepelt a versenyszámok között

„Remélem és bízom abban, hogy a versenyen sem utoljára találkozunk, és talán nem is olyan sokára a Magyar Honvédség kötelékében is együtt szolgálhatunk, legyen szó továbbtanulásról, szerződéses vagy önkéntes tartalékos szolgálatról" − mondta az eredményhirdetésen Horváth Jenő őrnagy.

Az első helyezett a Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium (Szőcsénypuszta) csapata lett, másodikként a Perczel Mór Gimnázium – Siófok „SWATcsapata zárt, harmadikként pedig a Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskola – Kaposvár „Jumbo" csapata végzett.

1595969783
Az eredményhirdetés

A házi − azaz kaposvári − versenyben első helyezést ért el a Kinizsi Pál Élelmiszer-ipari Szakképző Iskola „Bosszúállók" csapata, míg lövészetben első lett az Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium „Eötvös I." csapata. A második helyen végzett a somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Krúdy Gyula tagintézménye tabi telephelyének „Rudnay 2." csapata, a harmadik helyet pedig a Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskola − Kaposvár „Jumbo" csapata szerezte meg.

A Madai Imre tartalékos százados által vezetett lövészklub különdíjakat ajánlott fel a verseny lövészeti számában jeleskedőknek.

A Honvédelmi Kötelék megyei szintű versenysorozata tovább folytatódik. Április 9-én Nyíregyházán, Szentendrén, Pákozdon, Veszprémben, Békéscsabán, Zalaegerszegen és Felsőtárkányban, míg április 16-án Szombathelyen, Pécsen, Szekszárdon, Kecskeméten, Salgótarjánban és Debrecenben állnak rajthoz a versenyzők.

1595969783
Csoportkép a résztvevőkről

Fotó: Koncsek Barna főtörzsőrmester