Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hogy csinálják a katonák?

Szöveg: Juhász László százados |  2014. június 26. 15:32

Szakmai gyakorlaton vettek részt a szentesi Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola 9. osztályos katonasulis diákjai az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred laktanyájában június 24-én.

Az alakulathoz érkező diákokat a KatonaSuli-program szervezői, Kollár László törzszászlós, az ezred vezénylőzászlósa, valamint Mosonyi Borbála fogadta és kísérte a program helyszínei között. A diákok megtekintették a bemutatóhelyeket, ahol valós körülmények között ismerkedtek meg a katonák műszaki-technikai jellegű tevékenységével.

1595974536

Megtekintették az alakulat javítóműhelyét is, ahol a különböző típusú technikai eszközök karbantartását, meghibásodásainak javítását végzik. Tábori körülmények között ezeket a feladatokat szintén el kell végezni a járműveken. Ennek végrehajtásához az ezred rendelkezik egy tábori javítóponttal, amely műhelygépkocsiból és műhelysátorból áll. Ezek felszerelési eszközeit láthatták a diákok a berendezett helyszínen.

Megnézték a műszaki ellenőrző állomást is, ahol az igénybevételre induló gépjárművek ellenőrzését végzik. Itt megvizsgálják a technikai eszköz közlekedésbiztonsági feltételeit − mint például világítás, fék, gumik állapota −, valamint a szükséges tartozékok meglétét, mint például tűzoltókészülék, elakadásjelző háromszög, láthatósági mellény.
A műszaki vizsgaállomáson a tanulók végignézhették egy Rába típusú tehergépkocsi műszaki vizsgáztatásának folyamatát az országos vizsgarendszerbe bevont modern, számítógépes hálózati rendszeren keresztül.

1595974536

Végül megismerkedhettek az alakulat főbb technikai eszközeivel. Az előadók a bemutatón a különféle paramétereken keresztül szemléletesen bemutatták a különböző típusú technikai eszközök működési elvét.

Kelemen Mihály 9. osztályos, gépészeti tagozatos diák a látogatás végén így ítélte meg a napot: „Számomra nagyon jó volt a technikai bemutató, sok újdonságot láttam, érdekesek voltak a bemutatott eszközök, a javítóműhelyek és a karbantartási módszerek."

1595974536

Fotók: a szerző felvételei