Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az FLNC korzikai szakadár szervezet leteszi a fegyvert

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 26. 16:09

A Korzikai Nemzeti Felszabadítási Front (FLNC) nevű terrorszervezet június 25-én, szerdán bejelentette, hogy leteszi a fegyvert és fokozatosan kilép az illegalitásból – derül ki a Corsica című havilap által hitelesített közleményből.

A Franciaországhoz tartozó, 310 ezer lakosú sziget függetlenné válásáért harcoló, 1976-ben létrejött FLNC „egyoldalúan úgy döntött, hogy megkezdi a fegyverletételi folyamatot és az illegalitásból való fokozatos kilépést, bármilyen előfeltétel és hátsó szándék nélkül" – olvasható a szövegben, amely szerint annak megjelenésétől kezdve a szervezet tagjai „visszautasítják, hogy közük lenne bármilyen fegyveres akcióhoz korzikai és francia területen".

Az FLNC az 1980-as évek óta követett el Korzikán pokolgépes merényleteket üdülőtelepek és nyaralók ellen, aktivistái terepszínű uniformisban, fekete álarccal és géppisztollyal masíroztak.

A jövőt illetően a szervezet jelezte, hogy „vállalja a felelősséget" és ugyanezt kéri a dél-franciaországi sziget megválasztott vezetőitől. Üdvözölte a korzikai nemzetgyűlés legutóbbi határozatait, köztük a rezidensstátus megszavazását, amelynek célja az ingatlanspekuláció megszüntetése Korzikán.

„Bátor, reményteli és a népünk jövője szempontjából biztató lépésről van szó" – írják a közlemény szerzői, akik szerint ez hozzá fog járulni „egy politikai megoldás kontúrjainak megrajzolásához".

A közlemény utolsó oldalán a szervezet „ünnepélyesen" arra kér minden politikai vezetőt, akik nemzeti szinten képviselik a szigetet, hogy a francia állammal egy új státusról történő tárgyalássorozat nyitányaként és a intézményi fejlődés keretében kezdeményezzék a „bebörtönözöttek és politikai okok miatt keresett személyek helyzetének rendezését". Az FLNC azt is jelezte, hogy Korzikának a szigetet jelenleg „eluraló hanyatló rendszerrel" felhagyó jövőt kíván.