Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katasztrófák elhárítására előre kell készülni

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2014. június 26. 17:11

Kihelyezett védelmi bizottsági ülést tartottak június 23-án az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában. Az ülésen a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság állandó és meghívott tagjai mellett a járási védelmi bizottságok vezetői is részt vettek.

A megyei védelmi bizottság különleges jogrendi időszakban a kormány irányítása alatt működő testület, melynek tagjait a megyei és regionális szervezetek vezetői alkotják. A különböző szervezeteknek és a bizottságoknak a béke időszakban is vannak felkészülési feladatai és éves terv szerinti ülései.

1595974537

A júniusi kihelyezett bizottsági ülés helyszínéül szolgáló hódmezővásárhelyi laktanyát a bizottság állandó meghívottjaként a helyőrség megbízott parancsnoka, Huszár Ferenc alezredes ajánlotta fel. Ez az alkalom kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a résztvevők a program végén – a statikus bemutató keretein belül – megtekintsék azokat az eszközöket, amelyek a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszeren belül, egy vészhelyzet elhárításában részt tudnak venni.

A tanácskozáson Takács Attila ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka is felszólalt és ismertette az alakulat és a helyőrség rendeltetését, szervezeti felépítését, illetve feladatait. Beszédében a parancsnok kiemelte, hogy Csongrád Megyében két olyan katonai szervezet is elhelyezkedik, amelyek adott esetben készen állnak a katasztrófavédelmi feladatok ellátására is.

1595974538

Dr. Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal igazgatója, a megyei védelmi bizottság elnökének képviseletében elmondta, hogy nagyon praktikus dolog, ha egy védelmi bizottság a saját szemével is meggyőződhet arról, hogy milyen képességei vannak a Magyar Honvédségnek. „Engem megnyugtat az, hogy ilyen kiváló katonák védenek minket. Az itt látható rend, pontosság és precizitás nagyon fontos a katasztrófavédelem szempontjából is"- mondta az igazgató.

A dandár számtalan esetben bizonyította már, hogy katasztrófahelyzet esetén bevethető. A tavalyi márciusi rendkívüli időjárás következményeinek helyreállításánál és több árvízi helyzetben is helyt állt, legutóbb a 2013-as dunai árvíznél, amikor 1800 katonával és 240 technikai eszközzel vett részt az árvízi védekezésben.

1595974538