Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvéd tisztjelöltek éles helyzetben

Szöveg: NKE/honvedelem.hu |  2014. augusztus 22. 21:20

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem honvéd tisztjelöltjei is részt vettek abban a mentési munkálatban, amelynek során egy német rendszámú buszon keletkezett tüzet kellett eloltani az M1-es autópályán, augusztus 21-én.

1595977519

Dr. Kaló József tartalékos honvéd százados tájékoztatása szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának hallgatói az intézmény Zrínyi Sportegyesület Hagyományőr Szakosztályának tagjaiként utaztak Szombathelyre, a Savaria Történelmi Karneválra. Az M1-es autópályán haladva a leállósávban veszteglő, erősen füstölő, német rendszámú autóbuszra lettek figyelmesek. Megálltak, majd megtudták a sofőröktől, hogy a busz nem szállít utasokat. Ezután értesítették az eseményről a katasztrófavédelmet.

1595977519

Közben a busz lángolni kezdett, és mivel a járművet percekkel korábban tankolták tele, a tűz gyorsan terjedt. A füst elborította az autópályát, a buszból kicsapó hatalmas lángnyelvek már a lépésben haladó járműveket is veszélyeztették. Emiatt le kellett állítani a forgalmat, amelynek irányítását az MH Ludovika Zászlóalj állományába tartozó negyedéves és másodéves katonai vezető szakos honvéd tisztjelöltek végezték. Ők tartották fenn a rendet a rendőrség és a katasztrófavédelem kiérkezéséig. Közben a buszsofőrökkel közösen megkísérelték a rendelkezésre álló poroltókkal a tűz eloltását, azonban ez − a tűz nagysága miatt − veszélyessé vált, ezért felhagytak vele.

1595977520

Később a honvéd tisztjelöltek a kiérkező tűzoltók munkájában is részt vettek, majd a tolmácsolásban is segítettek a katasztrófavédelem és a rendőrség munkatársainak. A tűz eloltása után a tűzoltók, a rendőrök és a busz sofőrjei is megköszönték a honvéd tisztjelöltek munkáját, akik folytatták az útjukat Szombathely felé.

Fotó: MH Ludovika Zászlóalj