Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi kötelék Veszprémben

Szöveg: Horváth Gábor százados |  2014. október 16. 16:28

Megyei szintű honvédelmi versenyt hirdetett idén ősszel a Magyar Honvédség, Honvédelmi Kötelék néven. A 9-12. évfolyamos tanulók számára a verseny elsődleges célja az, hogy a katonai alapismeretek oktatásához az iskoláknak a sport eszközeivel nyújtson segítséget.

1595980840

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ, valamint a MH 54. Veszprém Radarezred október 14-én közösen rendezték meg a megyei fordulót, Veszprémben. A megmérettetésre előzetesen tizenegy; 4-4 fős csapat nevezett. (A csapatokban fiúk és lányok egyaránt részt vehettek.) A regisztráció után minden resztvevő kapott egy kis elemózsiacsomagot, mely segített „átvészelni" a fokozott fizikai igénybevételt.

1595980840

Soós Gyula őrnagy, a toborzóközpont parancsnoka megnyitó beszédében kiemelte, hogy ez afféle hagyományteremtő versenysorozat lesz, ugyanis az első helyezett csapat továbbjut a jövő évi országos döntőre.

1595980840

A megmérettetésen a csapatok mátrix-futásban, katonai tereptanban, kézigránát-dobásban, légpuska lövészetben, honvédelmi totóban, fegyveres váltófutásban, elsősegélynyújtásban, és UAZ-tolásban mérték össze erejüket, ügyességüket, tudásukat és rátermettségüket. Mindezek mellett ráadásul még akadálypályán is keresztül kellett vergődniük magukat.

1595980840

A fentebb említett versenyszámok közül érdemes kiemelni a mátrixfutást, amelynek során a versenyzőknek tizenkét pontból álló mátrix térkép alapján a kijelölt sorrendben kellett bejárniuk a megfelelő bójákat.

A versenyt végül a pápai Petőfi Sándor Gimnázium csapata nyerte, akik tovább is jutottak az országos döntőre. 
Második helyen a várpalotai Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium csapata végzett, míg a dobogó harmadik fokára a veszprémi Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium csapata állhatott fel.

1595980841

Összességében a versenyzők nagyon elfáradtak a rendezvény végére, de egy hatalmas élménnyel gazdagabban térhettek haza.

Fotó: A szerző felvételei