Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kártyák a nagy háborúból

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. október 16. 16:59

Első világháborús emlékkiállítás nyílik október 17-én, pénteken a Fejér megyei Bicskén, az egykori Batthyány-kastélyban működő Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban, Háború papíron címmel.

1595980841
A kiállított anyag gerincét Facsar Mihály hadikártya- és hadireklám-gyűjteménye (plakátok, számolócédulák, sorsjegyek) alkotja. Hadikártya-gyűjteményt Magyarországon eddig egyáltalán nem állítottak ki, de Európában is csak elvétve, alkalmanként rendeztek hasonló bemutatókat.
Ezt az anyagot egészítik ki a helyi lakosoktól kapott és kiállítási célra felajánlott emléktárgyak és fényképek, illetve a kor hangulatát idéző kitüntetések és sapkajelvények.

A kártyák anyaguk miatt rendkívül sérülékenyek, így – annak ellenére, hogy egy-egy sorozatot száz évvel ezelőtt akár százezres példányszámban is nyomtattak a kártyagyárak – ma már komoly kulturális értéket képviselnek, és a játék-, illetve propagandatörténelem ritkaságának számítanak.
A háború alatt a hadakozó felek szinte mindegyike adott ki katonai témájú játékkártyát, így természetesen hazánk is. A legkisebb bemutatott kártya alig 2,5*3,5 centiméteres, legnagyobb kártyalap pedig 84*137,5 centiméteres, A legkisebb egy német gyár terméke, a legnagyobb lapot pedig a HM Zrínyi Nonprofit Kft. gyártotta le: ez a Stefánia-palotából került a céghez a Kóber-kártya reprintjének bemutatója után. A két tucat kártyapaklin kívül több mint tíz eredeti plakátot, sok-sok számolócédulát, valamint sorsjegyeket is láthatnak az érdeklődők.

A Háború papíron című kiállítást október 17-én 17 órakor nyitja meg Jánoska Antal kártyagyűjtő-kártyakutató. Korabeli dalokat ad majd elő a Csákvári Harangvirág Dalkör, zenélnek Kunstár Béla és barátai. És hogy a hangulat megfelelően katonás legyen, a Magyar királyi „Szent István" 3. honvéd gyalogezred Hagyományőrző Egyesület néhány tagja díszőrséget fog állni. Az egyházak képviselői megáldják mind a kiállítás megnyitóján részt vevőket és a kiállítás megtekintőit, mind a háborúban harcolókat és családtagjaikat.

A kiállítást a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalomkutatásért Közalapítvány XX. Század Intézete támogatta. A helyszínt a 85 éves Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon biztosítja, kiállítási anyagot adott a Nagy Károly Városi Könyvtár és a HM Zrínyi Nonprofit Kft. is. A kiállítás ingyenesen megtekinthető december 31-ig, minden nap 9 és 16 óra között.