Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédségi gépjárművekkel a Hungaroringen

Szöveg: Siku László zászlós |  2013. december 13. 18:18

Vezetéstechnikai tréninget tartottak az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) honvédségi gépjárművezetői igazolvánnyal rendelkező katonái részére a napokban a Hungaroringen.

1595964334

Az oktatás a tanpálya oktatótermében kezdődött

A vezetéstechnikai tréningen olyan kollégák vehettek részt, akik rendelkeznek honvédségi gépjárművezetői igazolvánnyal és rendszeresen vezetnek szolgálati gépjárművet. Az eligazítás a kora reggeli órákban Bendes István alezredes, az MH HKNYP törzsfőnökének vezetésével kezdődött, aki felkészítette a tréningen résztvevőket.

A tréning első napján hét főtiszt között egy hölgy és három altiszt hajtotta végre az egyáltalán nem egyszerű gyakorlatokat. A kivonult gépjárművek a mindennapok során a szállítási igénybevételekre használt VWT4 és Opel Astra F, valamint G típusú gépjárművek voltak. A csapat tagjai a mogyoródi versenypályán két órás – a téli útviszonyokra történő – felkészítő foglalkozáson vettek részt.

1595964334

Többek között kipróbálhatták a jeges útviszonyok közti vészfékezést is

Az oktatás a tanpálya oktatótermében kezdődött, ahol az instruktor a pálya bemutatása után alap vezetéstechnikai információkat és jó tanácsokat adott a csapat részére – ezeket a későbbi vezetési gyakorlat során nagyon ajánlatos volt megfogadni és alkalmazni.

A gyakorlati oktatáson a résztvevők kipróbálhatták és feszegethették a saját és az általuk vezetett gépjárművek határait. Találkozhattak lejtőn, emelkedőn való elindulással, valamint akadálykikerüléssel és jeges útviszonyok közötti vészfékezéssel is.

1595964334

A tréningen résztvevők