Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédségi könyvtárosok továbbképzése

Szöveg: Kis Ákos |  2015. szeptember 30. 16:11

Szeptember harmadik hetében az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatóság Kulturális Alosztályának szervezésében, két napos szakmai továbbképzésen találkoztak a honvédségi könyvtárosok, akik egyúttal részt vettek a Stefánia Szalon esti programján is, amit a magyar dráma napja alkalmából rendeztek.

1596001569

A képzés első napján a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) kiemelt projektjeit ismertette dr. Andaházi Szeghy Viktor százados, a Hadtörténeti Könyvtár vezetője. Részletesen beszámolt többek között a http://www.magyarezredek.hu weboldal létrehozásáról és az ott elérhető információkról. Az első világháború ideje alatt működő magyar ezredeket bemutató oldal már látogatható, de tartalmilag csak 2018-ban lesz teljes. Az egyre „okosodó" keresővel rátalálhatunk akár a családi fotókon szereplő felmenőinkre is. Szakembereknek, érdeklődőknek, családfa-kutatóknak egyaránt hasznos adatbázis épül, felhasználóbarát formában.

Mohácsi Zoltán, a Hadtörténeti Könyvtár munkatársa betekintést nyújtott mindennapi működésükbe, dr. Kreutzer Andrea, a Múzeumi Könyvgyűjtemény vezetője pedig saját birodalmát és a gyűjtemény néhány igazi kincsét mutatta be.
A szakmai beszámolók és prezentációk során több olyan kiadványt is kézbe vehettek a kollégák, amelyekkel csak a HM HIM könyvtáraiban lehet találkozni.

1596001569

A nap végén a Stefánia Szalonban Térey János íróval és műfordítóval, valamint Szentmártoni Jánossal, a Magyar Írószövetség elnökével beszélgetett Ughy Szabina költő, újságíró a mai kortárs magyar dráma múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A beszélgetés során vendégeink írói karrierje mellett szó esett az írószövetség pályázatairól, a kortárs dráma színházban betöltött szerepéről, és a módszerekről, mellyel közelebb lehet hozni egymáshoz darabot és közönséget. Kiemelt szerepet kapott Térey János legújabb regénye, a Legkisebb Jégkorszak is, amely a Stefánia Szalonban debütált premier előtt.

A második napon a Budapesti Műszaki Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtárba látogattak el a honvédségi könyvtárosok. Liszkay Béla főigazgató, Adamecz Katalin és Lengyel Zoltánné könyvtárosok előadásaikban bemutatták az intézmény sajátos működését, melynek keretében a klasszikus könyvtári tevékenységeken messze túlmutató feladatok sorát ismerhette meg a hallgatóság. Az előadásokat követően pedig bemutatták a BME könyvtárának épületét, ahol a kulisszák mögé is bepillantást nyerhettek könyvtárosaink.

1596001570

Fotó: a szerző felvételei

Címkékpályázat