Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédségi lövészverseny Pajtás Ernő ezredes tiszteletére

Szöveg: Honéczy Júlia |  2016. január 18. 14:30

Először rendezett közös honvédségi lövésztornát az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, a Waffenorg Kiképzési és Oktatási Bt., illetve a Koronaőr Alapítvány. A Pajtás Ernő Koronaőr Ezredes Szituációs Emlékversenyt a Soroksári úti lőterén tartották január 12-én.

1596007263

A Szent Korona hazahozatala évfordulójának emléket állítva, hagyományteremtő módon először rendezték meg a Pajtás Ernő Koronaőr Ezredes Szituációs Lövész Emlékversenyt. Az emlékverseny névadója Pajtás Ernő koronaőr ezredes, a Királyi Koronaőrség utolsó parancsnoka, aki a második világháború vészterhes időszakában megóvta a koronaékszereket.

Az egész napos programon a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses katonái vehettek részt háromfős csapatokban, illetve érkeztek versenyzők a Készenléti Rendőrségtől és a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól is. A verseny célja az volt, hogy emléket állítson a Szent Korona Hazaérkezésének 38. évfordulóján Pajtás Ernő koronaőr ezredesnek, valamint, hogy az ügyességi feladatok, és a lövészeti feladatok során a résztvevők egymástól tanulva elsajátítsák a fegyverhasználat legmagasabb szintű elemeit.

1596007263

A rendezvényt Csipszer Tibor alezredes, az MH BHD megbízott törzsfőnöke nyitotta meg.
„Fontos a hagyományok ápolása mind a civil életben, mind a honvédség életében. Ezért fontosak az ilyen kezdeményezések, hogy egy-egy ilyen verseny által életben tartsuk a történelmi emlékeket" – mondta. Az emlékverseny egyik szervezője, Hennel Sándor őrnagy, a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység (NHD) főtisztje rámutatott: a versenyen azt mérik, hogy egy-egy alakulat mennyire tud összedolgozni, mennyire kovácsolódnak össze a csapatok, és mennyire segítik egymást.

1596007263

Csapatversenyekben a Készenléti Rendőrség Veteránok csapata lett az első, a legeredményesebb MH alakulatként az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis végzett, valamint különdíjként vándorserleget kapott a legjobb koronaőr lövész, Mészáros József főhadnagy.
A verseny zárásaként Ádám Barnabás ezredes, a 32. Nemzeti Honvéd
Díszegység parancsnoka adta át a díjakat. Kun Szabó István vezérőrnagy, a
honvédelmi tárca társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes
államtitkár felajánlott egy vándorserleget a legjobb katonai
alakulatnak, illetve a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. külön erre az
alkalomra készített egyedi dísztárgyakat.

1596007263


Fotó: Regős Teréz és Pajtás Dénes