Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hőseink nyomában

Szöveg: Orosz László Sándor százados |  2016. április 25. 19:45

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 8. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda munkatársai hajtottak végre hadisírgondozó, „temetőkutatási” szakfeladatot az elmúlt héten a Győr-Moson-Sopron megyei Lébény temetőiben, valamint előadást tartottak a világháborúk magyar katonai veszteségeiről és a hadisírgondozásról.

Lébény lakosai nemcsak híres Árpád-kori templomukra, hanem az itt élő emberek elkötelezett hazaszeretetére is méltán lehetnek büszkék. A településről 173 fő az első világháború, 89 fő a második világháború harcterein áldozta életét a hazáért. A negyvenegy főnyi civil áldozat pedig véres felkiáltójelként jelzi azokat a megpróbáltatásokat, amelyeket a település a 20. század eseményei során elszenvedni kényszerült, közöttük az 1956-os forradalmi események tragikus történéseit.

1596012385

Az iroda munkatársai lerótták kegyeletüket Lébény leghíresebb katonája, Poppr Emil sírja előtt is. A 83. közös gyalogezred tartalékos hadnagyát az I. világháború során tanúsított önfeláldozó, bátor magatartásáért IV. Károly király aranysarkantyús vitézzé avatta, elnyerte a Mária Terézia katonai rend lovagkeresztjét, a III. osztályú Vaskoronarendet hadi díszítménnyel és kardokkal, a III. osztályú Katonai Érdemkeresztet hadi díszítménnyel és kardokkal, az arany, két alkalommal a nagy ezüst, a kis ezüst, és a bronz vitézségi érmeket, a II. osztályú német vaskeresztet, a Károly-csapatkeresztet és a sebesülési érmet is megkapta. Poppr Emil túlélte a világháború legvéresebb ütközeteit, 1928. március 4-én autóbaleset következtében elszenvedett haláláig az erdészeti szolgálat kötelékében dolgozott, sírja Lébény katolikus temetőjében található. A település evangélikus temetőjében a második világháború során életét veszített Szigeti Géza szakaszvezető sírja pedig azt jelzi számunkra, hogy sorsunk beteljesedése tőlünk független.

A lébényi temetők bejárását követően Orosz László százados a 2003-ban alapított mosonmagyaróvári Hunyadi Mátyás Honvédség és Társadalom Baráti Kör felkérésére a világháborúk magyar katonai veszteségeiről és a hadisírgondozásról tartott előadásában átfogó képet nyújtott hazánk 20. századi megpróbáltatásairól, az elesett hősök sírjai felkutatásának, gondozásának szakfeladatairól és mindezek törvényi szabályozásáról. Az előadás végén elhangzott kérdésekre válaszul ismertette az idei esztendőben tervezett haditemető-felújítási projekt Győr-Moson-Sopron megyét érintő szakaszát, a veszteségi kimutatásokhoz történő hozzáférés lehetőségét és az elesett hozzátartozók kutatásának módját. A Hunyadi Mátyás Honvédség és Társadalom Baráti Kör részéről felajánlás történt a mosonmagyaróvári temetőkben tervezett felújítások és későbbi állagmegőrzések biztosításához, további hadisírok elhelyezkedésével kapcsolatos visszaemlékezések, kimutatások átadásához.

1596012385

A hadisírok megőrzésének, gondozásának kötelezettsége nem kizárólagosan a honvédség számára jelent feladatot, hanem az adott településen élő, hazája iránt elkötelezett közösségek és egyének számára is, akik ily módon készek kifejezni az utókor háláját eleink tettei előtt.

Fotó: Árkosi Gyula t. törzszászlós