Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hősiesség, köszönetadás és szabadság

Szöveg: Snoj Péter |  2016. október 18. 12:14

A második világháború után nem ért véget a küzdelem, hiszen egyik megszállást követte a másik. 1956. október 23. és november 4. között a félelem és a rettegés ellen folytatódott a küzdelem, hiszen mi, magyarok nem tűrjük a rabságot. Mindig készek vagyunk harcolni a nemzeti szabadságért és függetlenségért – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes október 18-án, kedden Budapesten.

1596021648

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából szervezett központi programsorozat sajtótájékoztatóján Vargha Tamás kiemelte: „azok a hétköznapi fiatalok, akik hatvan évvel ezelőtt az utcára mentek, történelmet írtak, hiszen 1956 októbere hősiességet és önfeláldozást követelt. A hősiesség, a köszönetadás és a szabadság lesz az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára rendezett központi megemlékezés fő gondolata."

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hozzátette: vasárnap, a szabadságharc kezdetének évfordulóján „szívünkben örömmel és büszkeséggel" emlékezünk, hiszen akkor a magyarok elemi erővel álltak ki a nemzetért, a függetlenségért és a szabadságért. „Ünnepeljük együtt a magyar szabadságot és emlékezzünk együtt a hősökre" – mondta.

1596021648

Szabó László, a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Főosztályának vezetője az ünnepségsorozat eseményeit bemutatva kiemelte: a vasárnap délután három órakor, a Kossuth Lajos téren kezdődő díszünnepségen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Andrzej Duda, a Lengyel Köztársaság elnöke mondanak beszédet.

Hozzátette: az ünnepi programok már szombaton megkezdődnek, ezen a napon ingyenesen lesz látogatható az Országház, valamint egész hétvégén korhű, ünnepi villamosjáratok várják az érdeklődőket a 6-os és a 49-es villamosok vonalán. Ezenfelül az utasok néhány megállóban rikkancsokkal is találkozhatnak, akik a hatvan évvel ezelőtt akkor éppen aktuális hírekről fognak beszámolni.

Szintén október 22-én, szombaton rendeznek ünnepi koszorúzást a műegyetemi ’56-os emlékműnél is, ahol Boross Péter, korábbi miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke mond majd beszédet.

1596021649

Az ünnepi hétvége további programjairól további részletek találhatók: http://oktober23.kormany.hu/


Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária