Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Humanitárius segítségnyújtás katasztrófa idején

Szöveg: Szabóné Varga Erika zászlós |  2019. január 29. 10:20

Január 23-24-én immár második alkalommal rendezte meg az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ a Humanitárius segítségnyújtás katasztrófa idején konferenciát, együttműködve az amerikai haderő civil ügyekkel foglalkozó csoportjával (Civil Affairs Team, CAT).

1599198511
A rendezvényen négy nemzet mintegy ötven részvevője között nemcsak katonai, de civil és kormányzati küldöttek is megjelentek. Többek között jelen voltak az Ohio Nemzeti Gárda képviselői, a United States Agency for International Development (USAID), azaz az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala, a lengyel és szlovák civil-katonai együttműködés partnerei. Magyar részről képviseltette magát a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Belügyminisztérium, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

1599198512
Az előadások során a résztvevők valós példákon keresztül nyertek betekintést abba, hogy milyen eljárási módokat, eszközöket és erőforrásokat használnak a különböző nemzetközi szervezetek katasztrófa esetén. A USAID két szakembere, akik több nemzetközi humanitárius műveletben is részt vettek már, beszámolóikon keresztül ismertették, miként képes együttműködni a civil és a katonai szektor, melyek a nemzetközi szinten bevált eljárási folyamatok, hogyan kezelik és szüntetik meg a konfliktushelyzeteket, milyen társadalmi és gazdasági hatásai vannak a válságoknak.

1599198512
A konferencia kitűnő platformot teremtett a szervezetek és tagjaik megismeréséhez, valamint a tapasztalatok megosztásához, ami a jövőben remélhetőleg a fokozottabb együttműködéshez, illetve koordinációhoz vezet a részt vevő nemzetek között.

1599198512
Fotó: a szerző felvételei