Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszonegyedszer rendezik meg a nemzeti katonai zarándoklatot

Szöveg: Szűcs László |  2015. augusztus 31. 7:47

A Honvédelmi Minisztérium Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálata szeptember 19-én, szombaton, a budapest-máriaremetei kegytemplomban rendezi meg a XXI. Nemzeti Katonai Zarándoklatot, amit immár kilencedszer családi nappal kötnek össze. A rendezvényekről Berta Tibor ezredessel, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynökével beszélgettünk.

Mint azt Berta Tibor ezredes elárulta, a nemzeti katonai zarándoklat megrendezésének ötlete 1994-re datálható. Az akkori katolikus tábori püspök, Ladocsi Gáspár ekkor kapott egy meghívást a Zala megyei Búcsúszentlászlóra, hogy Fogolykiváltó Boldogasszony ünnepén szentmisét mutasson be. „A püspökségen dolgozókban ekkor fogalmazódott meg, hogy Fogolykiváltó Boldogasszony ünnepe köré – amely szeptember 24-én van, ám ma már nem kötelező ünnep a katolikus egyházban – kellene szervezni egy csak katonáknak szóló zarándoklatot" – mondta az ezredes. Hozzátette: huszonegy évvel ezelőtt Búcsúszentlászló közelében még több alakulat települt, amelyek azonban egy idő után megszűntek. Mivel továbbra is azt szerették volna, hogy a zarándoklaton ne csak „egyének" , hanem „alakulatok és katonai szervezetek" is részt vegyenek, a helyszínt közelebb költöztették a fővároshoz.

1595999436

Több éven keresztül a budakeszi-makkosmáriai római katolikus kegytemplomban és az építmény kertjében rendezték meg a nemzeti katonai zarándoklatot. E hely azonban gépjárművel is csak alig-alig, autóbusszal pedig egyáltalán nem volt megközelíthető, így az utóbbi néhány évben már a máriaremetei templom ad helyet a zarándoklatnak.

„Ez a kis plébániatemplom a Boldogságos Szűz Máriához kötődik. Szándékosan választottunk olyan helyet, ami Mária zarándokhely. Némi nagyzolással úgy fogalmaznék, azért, mert a lourdes-i nemzetközi katonai zarándoklat mintájára szerettük volna megvalósítani a mi saját, hazai zarándoklatunkat" – emelte ki az általános helynök.

Megtudtuk, az idei rendezvény a második világháború befejezésének hetvenedik évfordulójához kötődik. „Arra gondoltunk, hogy hét évtized távlatából hálát kell adnunk azért, hogy az emberiség egyik legborzasztóbb időszaka – az 1939 és 1945 közötti hat év – lezárult. Hálát kell adnunk azokért az emberekért, akik közreműködtek abban, hogy véget ért a háború; akik próbáltak segíteni embertársaikat; akik fizikailag odaálltak a sebesültek mellé; akik elbújtatták a menekülteket; és akik imádkoztak. Illetve azokról sem szabad megfeledkezni, akik 1945 óta mindent meg tesznek annak érdekében, hogy a háború pokla még egyszer ne söpörhessen végig a Földön. Azt hiszem, hogy sokan tettek és sokan tesznek most is ezért. Akár úgy, hogy olyan pozícióban vannak, ami ezt megakadályozza, akár pedig a legegyszerűbb keresztény módon: imádkoznak, hogy elkerüljük a háborút" – mondta Berta Tibor.

1595999436

A XXI. Nemzeti Katonai Zarándoklat amiatt is különleges lesz, mert idén másodszor adják át a Kapisztrán Szent Jánosról elnevezett elismeréseket. „Ezek ugyan egyházi elismerések, de katonai mintára alkottuk meg őket, azaz vannak köztük olyan érdemérmek, amelyeket – a katonai kitüntetésekhez hasonlóan – viselni lehet" – fogalmazott az ezredes, hozzátéve: az elismeréseket a tavalyi évtől kezdve minden esztendőben a nemzeti katonai zarándoklaton adják át azoknak a katonáknak, kormánytisztviselőknek, közalkalmazottaknak, akik segítik a tábori lelkészek munkáját, vagy pedig valamilyen módon támogatják a tábori püspökséget.

Az idei rendezvény programjáról megtudtuk: 10 óra 30 perckor Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszönti a zarándoklat résztvevőit, majd Bíró László tábori püspök mutat be szentmisét a tábori lelkészi kar tagjaival együtt. A Kapisztrán Szent János elismerések átadását pontban 12 órára, a déli harangszó ideje alatt tervezik – emlékezve a nándorfehérvári diadalra és a díj névadójára… A program, az ebédet követően, a Misztrál Együttes koncertjével folytatódik, majd egy imaórával zárul. A rendezvény ideje alatt, a zarándoklattal egy időben megrendezett IX. Családi Napon egész nap számtalan érdekes programmal várják a katonacsaládokat és kifejezetten a gyerekeket – tette hozzá az ezredes.

1595999437

A zarándoklaton – mint minden évben – idén is fellép a Légierő Zenekar – Veszprém. „Olyan zenekarról van szó, akik annak idején elhatározták, hogy összegyűjtik és bemutatják az egyházi énekeket. Ennek a munkának az eredménye az a két évvel ezelőtt megjelent DVD lett, amin több mint száz katolikus, illetve református és evangélikus éneket adnak elő. Ők egyfajta hírvivői az egyházi zenének, ezért hívjuk meg a zenekart minden esztendőben a zarándoklatra. Nekik köszönhető, hogy a zarándoklatok szentmiséin nem orgonakíséret van, hanem a katonazenekar kísér minket" – mondta Berta Tibor.

A XXI. Nemzeti Katonai Zarándoklatra szeptember 11-ig lehet jelentkezni a Katolikus Tábori Püspökség honlapján(illetve az írásunk alatt) megtalálható nyomtatványok kitöltésével, amiket e-mailben ([email protected]) vagy faxon (+3613541625) kell visszaküldeni a püspökségre.

1595999437

Fotó: archív