Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén is lesz nemzeti katonai zarándoklat

Szöveg: Szűcs László |  2017. augusztus 28. 6:43

A HM Katolikus Tábori Püspökség idén ősszel – szeptember 23-án, szombaton -, immár 23. alkalommal rendezi meg a nemzeti katonai zarándoklatot, valamint a hozzá kapcsolódó családi napot Budapesten, a máriaremetei kegytemplomban és az előtte található parkban.

Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: az elmúlt esztendőhöz hasonlóan, idén is rendeznek egy gyalogmenetet a zarándoklatra, amelyre a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú tagjait, a Honvédelmi Minisztérium kormánytisztviselőit és közalkalmazottait, valamint a honvéd tisztjelölteket, az önkéntes tartalékosokat, a nyugállományú katonákat, illetve családtagjaikat várják. A kegytemplom elől reggel 6 órakor induló gyalogmenet távja 8 kilométer, amelynek megtétele után a zarándokok ugyanide érkeznek majd vissza. A menetet Markovics Milán Mór százados, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár tábori lelkésze vezeti. (A menetről további részletek a tábori püspökség honlapján találhatók.)

1596037893

Mint minden zarándoklatnak, az ideinek is a legfőbb eseménye a katonai tiszteletadással bemutatott ünnepi szentmise, ami 10:30 órakor kezdődik a kegytemplomban – tudtuk meg Berta Tibortól. „Erre hívjuk a katonákat, családtagjaikat és minden érdeklődőt. Ott tudunk lenni egy imádságos légkörben, ott tudunk lenni Isten és Jézus Krisztus közelében. Találkozhatunk egymással és Istennel az imádságban" – mondta az ezredes.

Az általános helynök hangsúlyozta: mint minden évben, idén is a zarándoklaton adják át a Kapisztrán Szent János elismeréseket azoknak, akik „akik segítenek bennünket abban, hogy a katonák lelki szolgálatát még jobban tudjuk ellátni."

Az idei zarándoklat különlegessége, hogy az érdeklődők egyénileg és csapatban is részt vehetnek az úgynevezett Lovagi 6próbán, amely már a nyári, somogyvári Szent László katonai zarándoklaton is nagy sikert aratott, s amit ezúttal is Kálinger Roland őrnagy, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis tábori lelkésze vezet.

A program a kora délutáni órákban rövid, hálaadó istentisztelettel zárul.

1596037894

A nemzeti katonai zarándoklatra idén is a Katolikus Tábori Püspökség honlapján lehet jelentkezni, s az érdeklődők ugyanitt találnak részletes információkat a rendezvény programjáról. „Az utolsó pillanatig elfogadunk jelentkezéseket a gyalogmenetre és a zarándoklatra egyaránt. Bízom benne, hogy minél többen találkozunk Máriaremetén" – mondta Berta Tibor ezredes.

(Archív felvételeink a tavalyi zarándoklaton készültek.)