Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén is megrendezik a NATO-futást

Szöveg: Varga Bernadett zászlós |  2016. március 3. 9:17

Február 26-án az MH Kiképzési és Doktrinális Központhoz (MH KDK) látogatott Ted Whiteside, Kommunikációért és Társadalmi Kapcsolatokért felelős NATO-főtitkárhelyettes (NATO Assistant Secretary General for Public Diplomacy). A vendéget Szpisják József dandártábornok, a szervezet parancsnoka fogadta.

A megbeszélés célja a NATO-futás rendezvény továbbfejlesztése, sikeresebbé tétele és népszerűsítése volt. A futást először 2008-ban rendezték meg Magyarországon, amelyen közel 1000 fő vett részt. A Budapesti Atlétikai Szövetség szervezésében megrendezett sporteseményre főként magyar katonák és civilek neveztek, azonban 2014-ben először, a honvédelmi tárca és a Budapesti Atlétikai Szövetség szorosabbra fűzött kapcsolata révén, már a tagországok és partner országok is meghívást kaptak a rendezvényre.

1596009667

A Magyar Honvédség a kezdetek óta közreműködik a rendezvény logisztikai biztosításában, katonai bemutatókkal, fellépésekkel, valamint helyszíni toborzással emeli az esemény színvonalát. 2015-től a NATO-futás katonai feladatait az MH KDK szervezi és hajtja végre. Annak ellenére, hogy a 2015-ös évben a határvédelmi feladatok nagy leterheltséget jelentettek a Magyar Honvédség számára, az egyéni nevezések alapján mégis tizenkét ország közel 200 katonája teljesítette a távot.

A NATO-futás az egyetlen olyan nemzetközi tömegsport, amelynek megrendezését évek óta támogatja a NATO Public Diplomacy Divison (PDD) Brüsszelből, lehetővé téve, hogy a Budapesti Atlétikai Szövetség a Honvédségi Sportolók Országos Szövetségével (HOSOSZ) együttműködve, a HM szervek és MH szervezetek ellátási körébe tartozók részére térítésmentesen tudja biztosítani a versenyen való részvételt és külön katonai kategóriában versenyezteti az érintett állományt.

1596009667

A rendezvénnyel kapcsolatos megbeszélésen a főtitkár helyettes elmondta, mindezeket figyelembe véve szeretné, ha a sportrendezvény az eddigi sikerekre alapozva még tovább fejlődne. Hangsúlyozta: fontos, hogy Magyarország tovább vigye ezt a színvonalas hagyományt, azonban szükséges a rendezvény informatív jellegét erősíteni, hogy a közvélemény minél több információt kapjon a NATO-ról és annak szerepéről. Ehhez felajánlotta, hogy biztosítják a megfelelő kommunikációs hátteret.

Szpisják dandártábornok elmondta, az október 2-án megrendezendő sportesemény nem csak a katonák, de más civil szervezetek, egyéni sportemberek számára is nagy jelentőséggel bír, éppen ezért a Magyar Honvédség számára is fontos, hogy a rendezvény hirdesse: a NATO futás nem csak egy tömegsport, melyre a katonák és honvédségi dolgozók térítésmentesen nevezhetnek, hanem kapocs a nemzetek, ezen belül a katonák és civilek között.

Fotó: a szerző felvételei